Ortognatik cerrahi hastalarında preoperatif plan ile postoperatif sonuçların karşılaştırılması
Comparison of postoperative results with expected outcomes of preoperative planning in orthognatic surgery patients
  1. Tez No: 524110
  2. Yazar: ELMADDIN AVAZZADE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSOY KONAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Sefalometri, ortognatik cerrahi, sınıf III maloklüzyon, Cephalometry, orthognatic surgery, class III malocclusion
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada; Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı'nda ortognatik cerrahi uygulanmış ve Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Anabilim Dalı'nda ortodontik tedavisi yapılmış 49 sınıf III maloklüzyonu olan hasta; yaş, cinsiyet, operasyon öncesi ortodontik tedavi süresi, uygulanan operasyon yöntemi, peroperatif ve postoperatif dönemde yapılmış olan sefalometrik analizler karşılaştırılarak retrospektif olarak incelendi. Hastaların lateral sefalogramları üzerinde maksilla ve mandibulanın horizontal ve vertikal düzlemdeki hareketlerinin sefalometrik analizi yapıldı. Yapılan sefalometrik değerlendirmede Steiner sefalometrik analizi kullanıldı. Bu analizde, sna, snb, anb, 1-na, 1-na açı, 1-nb, 1-nb açı,“occlusal plane”, go-gn-sn açı,“keserlerarası açı”, wits değerleri incelendi. Alınan sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildi. Sefalogramlar üzerinde yapılan değerlendirmede tüm parametreler arasında operasyon öncesi ve sonrası değerler arasında anlamlı fark tespit edildi . Tüm hastalarda istenilen ortognatik bir profil elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, 49 Class III malocclusion patients operated for orthognatic surgery in Hacettepe University Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery Department and received orthognatic treatment in Hacettepe University, Faculty of Dentistry, Department of Orthodontics, were evaluated for age, sex, preoperative orthodontic treatment time, type of surgery retrospectively over preoperative and postoperative cephalometric analyszes. Cephalometric analyzes of maxillary and mandibular movements on vertical and horizontal plane were executed through lateral cephalograms of patients. Steiner's cephalometric analysis was used for cephalometric evaluation. Recorded parameters were; sna, snb, anb, 1-na, 1-na angle, 1-nb, 1-nb angle,“occlusal plane”, go-gn-sn angle, inter-inciser angle, wits value. The results were statistically evaluated. Significant statistical differences were detected between all preoperative and postoperative parameters obtained in the cephalometric analysis. We were able to obtain desired orthognathic profile in all of the patients.