Farklı şiddetlerde uygulanan aerobik ve anaerobik egzersizlerin sporcu ve sedanterlerde serum irisin seviyesine akut etkisinin incelenmesi
Investigation of the acute effect of aerobic and anaerobic exercises at different loads on serum irisin levels in athletes and sedanteries
- Tez No: 524188
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DAVUT SİNAN KAPLAN, DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZDAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Aerobik, Akut, Anaerobik, Egzersiz, İrisin, Aerobic, Acute, Anaerobic, Exercise, Irisin
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı şiddetlerde aerobik ve anaerobik egzersizlerin sporcu ve sedanterlerin serum irisin seviyesine akut etkisinin incelenmesidir. Çalışmaya 18-30 yaş aralığında 12 sporcu (n:12, yaş; 22,58±2,06 yıl) ve 12 sedanter (n:12, yaş; 22,91±5,32 yıl) olmak üzere toplam 24 erkek gönüllülük esasına göre dahil edildi. Gönüllülere hafif, orta ve yüksek şiddetli, aerobik ve anaerobik egzersizler uygulandı. Gönüllülerden, her uygulamadan hemen önce, hemen sonra, iki saat sonra ve 19 saat sonrasında kan örnekleri alındı. Kan örnekleri santrifüj edilerek serum ayrıldı. İrisin miktarı, ticari olarak bulunan Human FNDC5 (irisin) ELISA (Elabscience, E-EL-H254) kiti kullanılarak hazırlanan serum örneklerinde çalışıldı. Elde edilen veriler SPSS 20 paket programı kullanılarak analiz edildi. Verilerin istatistiksel analizi sonucu, hafif, orta ve yüksek şiddetlerde uygulanan aerobik ve anaerobik egzersizler sonrası, sporcu grubunda serum irisin seviyelerinde anlamlı düzeyde artış meydana gelmiştir (p0.05). Aerobik ve anaerobik egzersizler şiddetlere göre karşılaştırıldığında, sporcu grubunda orta şiddetteki egzersizler lehine anlamlı farklılığa rastlanmıştır (p0.05). Sonuç olarak, aerobik ve anaerobik egzersizlerin sporcuların serum irisin seviyesinde akut artışlara yol açtığı söylenebilir. Bunun yanı sıra hafif şiddette uygulanan aerobik ve anaerobik egzersizlerin sporcularda serum irisin seviyesini orta şiddet aerobik ve anaerobik egzersizlere göre akut olarak daha fazla etkilediği söylenebilir. Aerobik ve anaerobik egzerszilerin sedanterlerde serum irisin seviyesini ise etkilemediği, serum irisin seviyesinin sporcu ve sedanterlerde yaklaşık olarak 19 saat sonrasında normal seviyesine döndüğü söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigation the acute effect of aerobic and anaerobic exercises at different loads on serum irisin levels in athletes and sedanteries. Totally 24 male; 12 athletes (n:12, age; 22,58±2,06 year), 12 sedanteries (n:12, age; 22,91±5,32 year) were included in the study on voluntary basis. Mild, moderate and high intensity, aerobic and anaerobic exercises were applied to the volunteers. Blood samples were taken from the volunteers, immediately before, just after, two hours after, and after 19 hours. The amount of irisin was analyzed in serum samples using commercially available Human irisin ELISA kit. SPSS20 package program was used to perform statistical analysis. After statistical analysis, mild, moderate and high intensity aerobic and anaerobic exercises increased levels of serum irisin of athletes (p0.05). No significance was found in the intensity of exercises on sedentaries. In conclusion; aerobic and anaerobic exercises cause acute increases in the level of serum irisin of athletes. Mild intensity exercises have more acute effects of serum irisin levels than moderate intensity exercises in athletes. Aerobic and anaerobic exercises don't affect the level of serum irisin in sedanteries and the level of serum irisin has returned to normal level after 19 hours in athletes and sedanteries.