Endometriozis olgularında d vitamini düzeylerinin araştırılması
Serum vitamin d status in women with endometriosis
- Tez No: 524280
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM EVLİYAOĞLU, DOÇ. DR. HASAN ONUR TOPÇU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: endometriozis, vitamin D, 25-hidroksivitamin D, derin infiltratif endometriozis, ovaryan endometrioma, endometriosis, vitamin D, 25-hydroxyvitamin D, deep endometriosis, ovarian endometrioma
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitimi ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı endometriozis hastalarında ve bu hastalığın iki subgrubu olan derin infiltratif endometriozis ve ovaryan endometrioma hastalarında serum D vitamini düzeylerini araştırmaktır. MATERYAL VE METOD: Çalışmaya Ocak-Nisan 2018 ayları arasında, Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Jinekoloji Kliniği'e başvuran 20-45 yaş arası kadınlar dahil edilmiştir. Çalışma 21 derin infiltratif endometriozis, 41 ovaryan endometrioma olmak üzere toplam 62 endometriozis hastası ve 38 kontrol grubu olmak üzere toplam 100 kadını kapsamaktadır. Tüm kadınlara yaş, gravida, parite, vücut kitle indeksi (VKİ), ilk menarş yaşları, yaşadıkları yer, sigara kullanımları, beslenme alışkanlıkları, giyim özellikleri, güneşten yararlanımları, varsa infertilite süreleri, özgeçmiş, soygeçmiş, ilaç kullanımı bilgilerini içeren ayrıntılı anamnezin alınacağı demografik veri formu verilmiş ve serum D vitamini düzeyleri ölçülmüştür. BULGULAR: Endometriozisi olan ve olmayan hastaların ortalama Serum D vitamini düzeyleri sırası ile 16.6±1.7 ng/mL ve 15.3±4.4 ng/mL olarak bulunmuştur (p=0.718). Endometriozis subgruplarından derin infiltratif endometriozis ve ovaryan endometrioma grupları arasında anlamlı fark izlenmemiştir (21.1±19.6 ng/mL ve 14.3±22.6 ng/mL; p=0.244). Derin infiltratif endometriozis ve ovaryan endometrioma gruplarının kontrol grubu ile karşılaştırmasında da istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmemiştir [DİE-kontrol 21.1±19.6 ng/mL - 15.3±4.4 ng/mL (p = 0.084), OE-kontrol 14.3±22.6 ng/mL - 15.3±4.4 ng/mL (p = 0.785)]. SONUÇ: Bu prospektif vaka-kontrol çalışması sonucunda serum vitamin D düzeyleri ile endometriozis hastalığı ve bu hastalığın subgrupları arasında bir bağlantı bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The aim of this case–control study was to investigate serum vitamin D status in women with endometriosis and the two subgroups of endometriosis: deep endometriosis and ovarian endometrioma. MATERIALS AND METHODS: This study was held in Zekai Tahir Burak Women's Health Training and Research Hospital Gynecology Clinic between January to April 2018. Only reproductive women aged between 20 and 45 years were deemed eligible. Overall, 100 women were enrolled (endometriosis n=62; controls n=38). The group of cases included 41 women with ovarian endometrioma and 21 patients with deep endometriosis. Data were collected on standardized forms including demographic information and clinical characteristics. In addition, enrolled women filled out a questionnaire evaluating clothing preferences, dairy foods consumption and sun exposure habits. Serum levels of 25-hydroxyvitamin D were assessed. RESULTS: Mean levels of 25(OH)D in women with and without endometriozis were 16.6±1.7 ng/mL and 15.3±4.4 ng/mL, respectively (p=0.718). Analyzing the two endometriozis subgroups separately, no statistically significant differences emerged (21.1±19.6 ng/mL in deep endometriozis group vs 14.3±22.6 ng/mL in women with ovarian endometrioma; p=0.244). Comparing the subgroup of women with deep endometriozis with paired controls, no differences occurred (21.1±19.6 ng/mL vs 15.3±4.4 ng/mL, p=0.084). Similar data emerged when performing the same analysis for ovarian endometriomas (14.3±22.6 ng/mL vs 15.3±4.4 ng/mL, p=0.785). CONCLUSION: The results of the present case–control study do not support an association between serum vitamin D levels and subgroups of endometriozis.