Çok kriterli karar verme yöntemlerinden analitik hiyerarşi prosesi tekniği ile kayak merkezlerinin tercih edilme yönelimlerinin değerlendirilmesi
Evalution of the tendencies of the selections of ski centers with analytic hierarchy process technique, the multiple criteria decision making
- Tez No: 524279
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAVİT YEŞİLYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Karar Verme, Çok Kriterli Karar Verme, Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP), Super Decisions, Decision Making, Multiple Criteria Decision Making, Analytic Hierarchy Process (AHP), Super Decisions
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Karar verme süreci seçimlerden oluşmakta ve en uygun seçeneğin bulunması ile sonlanmaktadır. Birden fazla ve birbiri ile çelişen seçeneklerin varlığı hem kişisel hem de şirket kararları için kafa karışıklığına neden olmaktadır. Bu doğrultuda geliştirilen Çok Kriterli Karar Verme teknikleri hem karar verme sürecini kolaylaştırmakta hem de nitel ve nicel değerlerin birlikte kullanmasına imkân vermektedir. Çok Kriterli Karar Verme tekniklerinden bir tanesi olan Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) tekniği bu çalışmanın konusudur. Hem nitel hem de nicel değerleri dikkate alarak en iyi alternatifin seçilmesine yardımcı olmaktadır. Analitik Hiyerarşi Prosesi tekniği kullanım kolaylığı, basitlik ve kolay yorumlanabilme gibi özellikleri nedeniyle geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu çalışmanın amacı kayak merkezi seçiminde müşterilerin bakış açısıyla kayak merkezi yönelimlerini Analitik Hiyerarşi Prosesi tekniği ile değerlendirmektir. Uzman kişiler tarafından beyin fırtınası yöntemiyle belirlenen 7 kriter ile 6 kayak merkezi değerlendirilmiştir. Değerlendirmelerde matematiksel işlemlerde kolaylık sağlaması amacıyla Super Decisions paket programı kullanılmıştır. Değerlendirme sonucunda en etkili kriter reklam ve tavsiyeler olurken en az etkili kriter ise mevsim uzunluğu olarak belirlenmiştir. Uludağ Kayak Merkezi belirlenen alternatifler arasından en çok tercih edilen alternatif olmuştur.
Özet (Çeviri)
The decision-making process consists of selections and ends with the most appropriate choice. The existence of multiple and conflicting options is causing confusion for both personal and corporate decisions. The Multi Criteria Decision Making techniques developed in this direction facilitate both the decision making process and the use of qualitative and quantitative values together. The Analytic Hierarchy Process (AHP) technique, which is one of the Multiple Criteria Decision Making techniques, is the subject of this work. It helps to choose the best alternative considering both qualitative and quantitative values. The Analytic Hierarchy Process technique has a wide range of applications due to its ease of use, simplicity and easy interpretation. The purpose of this study is to evaluate the ski resort trends with the Analytic Hierarchy Process technique from the point of view of the customers in the selection of the ski resort. Six ski centers were assessed by experts with seven criteria determined brainstorming by experts. In practice, the Super Decisions package program is used in order to facilitate the mathematical operations. The most effective criterion is the advertisement and recommendations, while the least effective criterion is the season length. Uludag Ski Center has become the most preferred alternative among the alternatives determined.