Bipolar bozukluk ve borderline kişilik bozukluğu olan hastaların prefrontal korteksteki hemodinamik değişikliklerinin yakın kızılötesi spektroskopi yöntemiyle karşılaştırılması
- Tez No: 524315
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜM ÖZGE BAYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: fNIRS, bipolar bozukluk, borderline kişilik bozukluğu, yürütücü testler, fNIRS, bipolar disorder, borderline personality disorder, executive tests
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Tez çalışması kapsamında Bipolar Bozukluk, Borderline Kişilik Bozukluğu ve Sağlıklı Bireylerin Prefrontal korteksteki hemodinamik değişikliklerinin Yakın Kızılötesi Spektroskopi ile Yürütücü Testler sırasında incelenmesi ve ayırt edici diagnostik bir parametrenin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma kapsamında hemodinamik değişiklikleri izlemek için fonksiyonel Yakın Kızılötesi Spektrosksopi sistemi tasarlandı. İki farklı yürütücü test için yazılımlar hazırlandı. 20 Sağlıklı Birey, 20 Bipolar Bozukluk – Ötimik Dönem ve 20 Borderline Kişilik Bozukluğu hastasından üç farklı yürütücü test sırasında Prefrontal korteksteki hemodinamik değişimler tasarlanan fonksiyonel Yakın Kızılötesi Spektroskopi sistemi ile ölçüldü. Bulgular: Çalışma kapsamında yürütücü testler sırasında bipolar bozukluk hasta grubunun iki gruba göre medyal prefrontal kortekste hipoaktivasyon gösterdiği görüldü. Borderline kişilik bozukluğu hasta grubunun ise iki gruba göre sol dorsolateral prefrontal kortekste hipoaktivasyon gösterdiği görüldü. Sonuç: Çalışma kapsamında fonksiyonel Yakın Kızılötesi sisteminin Bipolar Bozukluk ve Borderline Kişilik Bozukluğu hastaları arasında kliniğe yardımcı olabilecek farklılıkları tespit edebildiği görüldü. Fonksiyonel Yakın Kızılötesi Spektroskopi sisteminin daha yüksek katılımcı sayıları ile yapılan çalışmalar ile klinikte tanıya yardımcı olabilme potansiyeli mevcuttur.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study; hemodynamic changes in prefrontal cortex are examined by functional Near Infrared Spectroscopy during executive tests in Healthy Individual, Bipolar Disorder and Borderline Personality Disorder groups in order to obtain distinctive diagnostic parameters. Method: A Functional Near Infrared Spectroscopy system has been developed to monitor hemodynamic changes in prefrontal cortex. Softwares were prepared for two different executive tests. Hemodynamic changes in Prefrontal cortex during the three different executive tests, (Wisconsin Card Sorting Test, Verbal Fluency Test, Stroop Test) were measured by the functional Near Infrared Spectroscopy system on 20 Healthy Individuals, 20 person from Bipolar Disorder – Euthymic Period, 20 person from Borderline Personality Disorder. Results: During executive tests, Medial Prefrontal cortex area exhibited hypoactivation in Bipolar Disorder patients in comparison to Healthy Individuals and Borderline Personality Disorder patients. And left Dorsolateral Prefrontal cortex area exhibited hypoactivation in Borderline Personality Disorder patients in comparison to Healthy Individuals and Bipolar Disorder patients. Discussion: Findings of this study revealed that functional Near Infrared Spectroscopy may identify differences between Bipolar Disorder and Bordeline Personality Disorder that has potential to be used in clinical setting for diagnostic proposes. Further studies with a higher number of participants are needed in order to obtain better diagnostic parameters.