Ortaokul öğrencilerinin yazılı metinlerinde insan felsefesinin izleri
Traces of human phylosophy in written texts of middle school students
  1. Tez No: 524335
  2. Yazar: MESUT ÖZİPEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAİK KANATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yazılı metin, İnsan felsefesi, Anlamsal Çağrışım, Written text, Human Philosophy, Semantic Associations
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmanın temel hedefi, anlamsal çağrışım kavramı çerçevesinde üretilen yazılı metinlerde insan felsefesinin izlerini aramaktır. İnsan felsefesiyle doğrudan ilişkili kavramların, ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin yazılı anlatım becerilerinin gelişimine katkısını belirlemek, anlamsal çağrışım kavramının öğrencilere yazılı anlatım becerisi kazandırılmasında bir yöntem olarak kullanılmasını sınamak ve öğrencilerin ürettiği yazılı metinlerin, felsefi bir paradigmanın zemininde söylemsel olarak değerlendirmesini yapmak da ikincil amaçlar olarak çalışmaya yön vermektedir. Çalışmanın verileri; öğrencilerin anlamsal çağrışım kavramı etrafında oluşturduğu yazılı metinlerin, insan felsefesi açısından çözümlenmesi amacıyla, doküman incelemesi yöntemiyle elde edilmiştir. Araştırma kapsamında öğrencilerin oluşturduğu yazılı metinler, insan felsefesinin konu edindiği alt disiplinlerden yola çıkılarak kategorize edilen tematik kodlar çerçevesinde, söylem çözümlemesi yöntemiyle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main goal of this research is to seek the traces of human philosophy in written texts which is produced within the framework of the concept of semantic associations. Determining the concepts which is directly related to human philosophy to the development of written expressive skills of the second grade students, testing the concept of semantic associations as a method of gaining written expressive skills to the students and making discursive evaluation about the written texts which produced by the students on the ground of a philosophical paradigma are also making a direction to this study as secondary goals. Data of the study was obtained by means of document examination in order to analyze the written texts which were formed around the concept of semantic associations by the students in terms of human philosophy. Within the concept of the research, the written texts which were formed by the students were examined by the way of subdisciplines of human philosophy as a subject that categorized with thematic codes by discourse analysis.