İşletmelerin organizasyon yapısı ve kaynakları açısından endüstri 4.0 eğiliminin değerlendirilmesi: Antalya ili örneği
Evoluation of industry 4.0 trend in terms of organizational structure and resources of companies: Example of Antalya
- Tez No: 524506
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE EREN ÖZDEMİR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, Sanayi 4.0, Dördüncü Sanayi Devrimi, Organizasyon Yapısı, Kaynaklar, Industry 4.0, Fourth Industrial Revolution, Organization Structure, Resources
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 114
Özet
Almanya'nın 2011 yılında bir proje olarak dile getirdiği Endüstri 4.0(Dördüncü Sanayi Devrimi) günümüz ürün ve hizmet üretim yöntemlerinin baştan aşağı değişmesine olanak sağlayan dijital teknolojilerin bütününü ifade etmektedir. Endüstri 4.0 ortaya çıkışı ve uygulamalarıyla birlikte Almanya tarafından öncelikle kullanılmış olsa da sağladığı avantajlar ve teknolojik gereklilikler açısından global bir gelişmedir. Dünya düzeninde her ülke Endüstri 4.0'a geçiş için çalışmalar başlatmış olsa da henüz tam bir geçiş mümkün değildir. Çünkü Endüstri 4.0 fiziki birçok teknolojik çözüm sunsa da kültürel değişimi de beraberinde getirmektedir. Türkiye'nin sanayi tarihine bakıldığında sanayi devrimlerini arkadan takip ettiği kaçınılmaz bir gerçektir. Bunun en açıklanabilir örneği ise ithal ikamenin geçim modeli olarak belirlendiği dönemlerdir. Gerçek şudur ki günümüz teknolojisinde Türkiye'nin Endüstri 4.0'ı kaçırma lüksü yoktur. Kaçırması durumunda ithalata bağımlı ve rekabet gücünü kaybetmiş ekonomisi küçülen bir ülke olarak gelişmiş ülkelerin tamamen gerisinde kalabilir. Bu sebeple endüstri 4.0'a ayak uydurmak henüz mümkünken bu konuda devlet politikalarının geliştirilmesi üniversitelerde, kamuda, özel sektörde ve sivil toplum kuruluşlarında farkındalığın artırılması ve yeni nesil üretim modellerinin özendirilmesi önem arz etmektedir. Tez çalışmasında işletme organizasyon yapısı ve kaynaklarını endüstri 4.0 kapsamında değerlendirmeye yönelik derinlemesine mülakat gerçekleştirilmiştir. Enerji sektöründe faaliyet gösteren iki firmanın üst düzey yetkilisi ile yapılan görüşmelerin sonucunda: işletme kaynaklarının yeterli yatırım yapılırsa endüstri 4.0 teknolojilerine uyum sağlayabileceği, genel strateji ve organizasyon yapılarının ise henüz Endüstri 4.0 teknolojileri ile çalışabilecek kadar olgunlaşmadığı ve organizasyon yapısına entegrasyonu içinde kültürel bir değişimin gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Industry 4.0 (Fourth Industrial Revolution), which Germany described as a project in 2011, refers to the whole of digital technologies that enable today's production and service production methods to be completely changed. The industry 4.0 has been used primarily by Germany in conjunction with its emergence and applications, but it is a global development in terms of the advantages and technological requirements it provides. Although every country in the world order has initiated work to move to Industry 4.0, a complete transition is not yet possible. Because Industry 4.0 provides a physical technological solution but it also brings cultural change. Looking at the Turkey's industrial history is an unavoidable reality behind the industrial revolution that followed. This is explained by the example of the period are determined as the living model import substitution. There is no luxury miss Turkey's Industry 4.0 the reality is that in today's technology. In the event of a kidnapping, the import-dependent economy, which has lost its competitive power, may be totally behind developed countries as a shrinking country. For this reason it is still possible to keep up with the industry 4.0, and the development of state policies in this regard is important to raise awareness in universities, the public, the private sector and non-governmental organizations, and encourage new generation models. In the thesis study, an in-depth interview was conducted to evaluate the organizational structure and resources within the scope of industry 4.0. As a result of the interviews with the senior officials of the two companies operating in the energy sector: compliance with industry 4.0 technologies if adequate investment of operating resources the overall strategy and organizational structures are not yet mature enough to work with Industry 4.0 technologies and the cultural structure of the organizational structure requires a cultural change.