Lojistikte dış kaynak kullanım başarısının işletme performansına etkisi: Gaziantep ili örneği
The effect of outsourcing success on operating performance in logistics: Gaziantep case
- Tez No: 524528
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM YAŞAR UĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dış Kaynak, İşletme Performansı, Lojistik, Outsource, Enterprise Performance, Logistics
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmanın amacı lojistikte dış kaynak kullanımını tercih eden işletmelerin performanslarına etkisini araştırmaktır. Dış kaynak kullanım başarısını tedarik yönetim yeteneği, bilgi paylaşımı, işbirlikçi katılım ve iletişim ile ilişkilendirip, işletme performansına etkisi irdelenmiştir. Lojistikte dış kaynak kullanılan faaliyetler; taşıma, depolama ve antrepo işlemleri, ambalajlama, satın alma, envanter yönetimi, elleçleme, sigortalama ve gümrükleme olup, işletme performans ölçümündeki kriterler de verimlilik, kar, kalite, yeni ürün geliştirme, teknolojik etkinlik, çalışan memnuniyeti ve pazar payı olarak incelenmiştir. Gaziantep ilinde lojistik faaliyetlerde dış kaynak kullanan işletmeler araştırılmış ve 110 işletmeye anket uygulanıp veriler analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre; tedarik yönetim yeteneği ile bilgi paylaşımı, işbirlikçi katılım ve iletişim arasında pozitif ilişki bulunmuş, bilgi paylaşımı, işbirlikçi katılım ve iletişim ile dış kaynak başarısı arasında pozitif ilişki bulunmuş ve son olarak da dış kaynak başarısı ve işletme performansı arasında pozitif ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effects on enterprises that prefer outsourcing in logistics. Its effect on enterprise performance is probed by relating outsourcing success to supply management skills, knowledge sharing, collaborator involvement and communication. Activities that utilize outsourcing in logistics include transportation, storage and warehouse transactions, packaging, purchasing, inventory management, handling, insurance and customs clearance, while enterprise performance is measured with the criteria of productivity, profits, quality, new product development, technological efficiency, employee satisfaction and market share. Enterprises that employ outsourcing in logistic endeavors in the city of Gaziantep are examined and 110 enterprises conducted a questionnaire, the data of which is later analyzed. Accordingly, the findings reveal that there is a positive relation between supply management skills and knowledge sharing, collaborator involvement and communication; a positive relation between knowledge sharing, collaborator involvement, communication and outsourcing success and finally, a positive relation between outsourcing success and enterprise performance.