Kinetics of aspergillus oryzae cultivation on starch
  1. Tez No: 6803
  2. Yazar: ALEV BAYINDIRLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZİLGEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aspergillus oryzae, Kinetik, ct-Amilaz, Nişasta
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
NİŞASTALI ORTAMDA Aspergillus oryzae ÜRETİMİNİN KİNETİ?İ Bayındırla, Alev Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Doktora Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mustafa özilgen Prof. Dr. Suat üngan 85 sayfa, Haziran 1989 ÖZET Mikroorganizma ve ct-amilaz üretimi, nişastanın parçalanması, aynı zamanda indirgen şekerin ve glikozun üretim ve kullanımı, nişasta içeren ortamda üretilen Aspergillus oryzae için kinetik modellerle açıklandı. Deneylerde nişasta konsantrasyonu değişik ortamlar için iki farklı inokulum, spor süspansiyonu ve miçel, uygulandı. Biyomas üretiminin model lenroesinde Lojistik denklem kullanıldı, a-amilaz üretimi için, Aspergillus oryzae üretim hızına ve biyomas konsantrasyonuna bağlı olarak aktivitesinin bozulmasını içeren bir model geliştirildi. Nişastanın parçalanma hızı enzim etkinliğinin değişimi ile doğru orantılı ve eğer ortamdaki enzim etkinliği sabitse, sabit olarak bulundu. İndirgen şekerlerin ve glikozun üretimi nişastanın indirgenmesine, kullanımıda biyomasm üretimine ve yaşaması için gerekli enerji ihtiyacına bağli olduğu görüldü.Başlangıç nişasta konsantrasyonunun artırılması biyomas üretim hızını ve enzim sentezleme hızını artırmıştir. Biyomas için gerekli enerji yanlışça glikoz değil, indirgen şekerlerin kullanımi ilede sağlanmıştır. Miçelirı inokulum olarak kullanılması spor çimlenmesi olmadığı için fermentasyon zamanını kısaltmıştır.
Özet (Çeviri)
KINETICS OF Aspergillus oryzae CULTIVATION ON STARCH Baymdirlx, Alev Faculty of Engineering Department of Food Engineering, Ph.D. Thesis Middle East Technical University Supervisor : Assoc. Prof.Dr. Mustafa özilgen Prof. Dr. Suat Ungan 85 pages, June, 1989 ABSTRACT The relations between microbial growth, a-amylase production, starch degradation, simultaneous reducing sugars and glucose production and consumption were described with kinetic models for Aspergillus oryzae cultivation in a starch based medium. Batch cultures were run with two different inocula, spore suspension and mycelium, in starch based media of varying concentrations. Logistic equation was used for modeling the biomass production. a-Amylase production rate was related to microbial growth. Enzyme degradation rate was related to biomass concentration. Starch degradation rate was constant when this extracellular enzyme activity was constant in the medium. Any change in the enzyme activity with time brought a proportional change in the starch consumption rates. Reducing sugar and glucose production iiirates were related to the starch degradation rate. These sugars were consumed for biomass production and maintenance energy requirements. Increasing starch concentration increased the rate of biomass production and the rate of enzyme biosynthesis. Energy requirement for biomass growth was supplied by the reducing sugars, not only by the glucose consumption. The time required for spore germination was eliminated with the mycelium inoculum and therefore the fermentation time was decreased. Key Words; Aspergillus orzzae, Kinetics, «-Amylase, Starch iv