Sohrâb Sepehrî ve Furûğ Ferruhzâd'ın şiirlerinin imge açısından değerlendirilmesi
The evaluation of image in the poems of sohrab Sepehri and Furug Ferruhzad
- Tez No: 524533
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜZELYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: İmge, sanat, şiir, ifade, tabiat, Sohrâb Sepehrî, Furûğ Ferruhzâd, imagery, art, poetry, expression, nature, Sohrâb Sepehrî, Furûğ Ferruhzâd
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fars Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu tezin ana hedefi, Sohrâb Sepehrî ve Furûğ Ferruhzâd'ın şiirinde imge unsurunu incelemeyi amaçlamaktadır. Teorik olarak giriş bölümünde imge incelenmiş; felsefe, sanat, şiir gibi alanlarda imgenin ne anlama geldiği üzerinde durulmuştur. Diğer bölümlerde iki şairin şiirlerinde dil ve imge incelenmiştir. Son bölümde karşılaştırmalı olarak iki şairin imgeye yaklaşımları ve şiirlerinde imgeyi nasıl ele aldıkları ortaya çıkarılmıştır. Bu çalışma imgeli şiir akımına sahip Modern İran şiirinin iki büyük şairinin neden imgeye yöneldikleri ve bu yönelişi şiirlerinde nasıl gösterdikleri sorunsalı üzerinedir. Tezin temel önermesi; iki şairin de modern dönemde imgeli şiir akımında şiir yazmaları ve farklı yönelişlerle zengin imge örnekleri sunmalarıdır. Şiirdeki temel unsurun imge olması bakımından iki şairin şiirlerindeki imgelerin incelenmesi, şiirlerinin anlaşılması bakımından önem taşımaktadır. Çalışmanın kapsamı, iki şairin son dönem yazdıkları kitapları içine almaktadır. Çalışmanın metodolojisi, teorik literatür araştırması, mevcut literatüre referanslı benzer örneklerin karşılaştırmalı analizine dayanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this dissertation is to analyze the use of imagery in the poetry of Sohrâb Sepehrî and Furûğ Ferruhzâd. In the introduction part, imagery and its meanings in various fields such as philosophy, art and poetry are examined theoretically. In other chapters, the language and imagery are studied in the poetry of two poets. In the last chapter, both poets' approaches to imagery and how they handle imagery in their poems are comparatively revealed. This study is about the problematic of why these two great poets from the Imagist Movement of Modern Iranian Poetry turn to usage of imagery and how they express it in their poems. The basic proposal of this thesis is that of two poets' writing in the Imagist Movement of modern poetry and their presenting a rich image examples with different inclinations. For the reason of imagery's being the main element in the poetry, it is important to examine imagery in these poet's poems to understand their writing. The scope of this study includes the books written by these two poets in their last period. The methodology of the study is theoretical literature search, comparative analysis of similar examples with references to the current literature.