Rekabet edebilirlik bağlamında kentlerin markalaşma süreci: Gaziantep ili örneği
Branding process of cities in the context of competitiveness: The case of Gaziantep
  1. Tez No: 524536
  2. Yazar: SEVİL DÜRRÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ETHEM TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Rekabet, Rekabet Edebilirlik, Marka, Markalaşma, Kent, Kentleşme, Marka Kent, Gaziantep, Competition, Competitiveness, Brand, Branding, Urban, Urbanization, Brand City, Gaziantep
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Rekabet edebilirlik, son zamanlarda genelde tüm ülkeleri özelde ise kentleri hem ekonomik hem kültürel hem de sosyal alanlarda etkileyen bir kavram haline gelmiştir. Bu kavram, tüm alanlarda kendini göstermiş ve bu kavramdan en çok etkilenen alan ise turizm, sanayi ve ticaret olmuştur. Turizm, sanayi ve ticaret akabinde ön plana çıkan rekabet edebilirlik, ülkelerin ve kentlerin ayırt edici özelliklerini ortaya çıkarmış, dünyada markalaşmak terimi yaygınlık kazanmıştır. Bu kapsamda, rekabet edebilirlikte gerekli bir unsur olan marka olmanın, markalaşabilmenin öncelikle kentin kendisini tanıtmaktan geçtiği, marka olabilmek ve markalaşmak için de bazı unsurların /faktörlerin olması gerektiği görülmüştür. Bir kentin markalaşmasında, tarihi, kültürü, turizmi ve yöresel yemekleri kadar sanayisinin, ticaretinin, sanatının ve kendine has diğer özelliklerinin katkısı da inkâr edilemez. Yukarıda bahsedilenler doğrultusunda bu çalışmada, Güneydoğu'nun yükselen yıldızı olarak“Marka Şehir Gaziantep Projesi”ile“Kabına Sığmayan Bir Şehrin Dünyaya Model Olan Sıra Dışı Projesi”uygulamaları baz alınarak Gaziantep kentinin markalaşma sürecine rekabet edebilirliğin etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Competitiveness has recently become an important concept in both economic and cultural as well as social spheres. This concept has manifested itself in all areas and has become more prominent in the field of tourism and has created added value in terms of tourism sustainability. Being a brand, it is clear that the city has first introduced itself and that there must be some elements and factors in order to become a brand. In this context, in the branding of a city, the contribution of the industry, commerce, art and other special features as well as its history, culture, tourism and local dishes can not be denied. In this study, the effect of the competitiveness of Gaziantep's branding process on the basis of the applications of“Brand City Gaziantep Project”as the rising star of the Southeast and“Extraordinary Project as a model of the city which does not fit the vessel”has been examined.