Depicting the holy: Representations of Mecca, Medina, and Jerusalem in the Late Ottoman Empire
Kutsallığın temsili: Geç Dönem Osmanlı İmparatorluğu'nda Mekke, Medine ve Kudüs tasvirleri
- Tez No: 524551
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNSEL RENDA, DOÇ. DR. NINA ERGIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji ve Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 517
Özet
Bu tez, sistematik ve karşılaştırmalı bir biçimde 18. ve 19. yüzyıllarda Osmanlı İmparatorluğu'nda çok yaygın olan Mekke, Medine ve Kudüs tasvirlerini ele almaktadır. Hac ve ziyaret yeri temsillerinin içerik, biçim ve işlev açısından ayrıntılı bir analizini sunmaktadır. Delāʾilü'l-Ḫayrāt ve Enʿām-ı Şerīf isimli tanınmış dua kitaplarındaki tasvirlerin yanı sıra duvar resmi, camaltı resmi, tuval üzerine yağlı boya, çini pano ve seccadelerdeki tasvirler ile gravür, taş baskı ve fotoğraf gibi çeşitli teknik ve ortamdaki görsel üretimi kapsamaktadır. Bu çalışma, mimari ve dini tasvirlerin içerikleri üzerinden imgelerin birbirleriyle ve metinlerle olan ilişkilerinin incelenmesiyle başlamaktadır. Geç dönem Osmanlı görsel kültüründe mevcut olan çoklu görünüş (multiview), paralel (paraline), perspektif ve fotoğrafik temsil biçimlerinin araştırılması ve başka coğrafyalardaki örneklerle karşılaştırılmasıyla devam etmektedir. Dua kitaplarının üretim, dolaşım, hamilik ve temellük konuları ile dini imgelerin çeşitli kullanım, görsel düzenleme ve mimari yerleştirmelerinin ele alınmasıyla sonlanmaktadır. Bu tez, değişen ortam ve teknikler ile farklılaşan işlev ve temsil biçimleri açısından dönemin mimari ve dini imge çeşitliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation offers a systematic and comparative study of a large repository of Mecca, Medina, and Jerusalem depictions from the eighteenth- and nineteenth-century Ottoman Empire. It provides an in-depth analysis of the content, form, and function of representations of the Islamic pilgrimage and visitation sites. It not only focuses on manuscript paintings in two popular prayer books entitled the Dalāʾil al-Khayrāt and the Enʿām-ı Şerīf, but also covers other media and settings such as wall, reverse glass, and canvas paintings, ceramic panels, prayer rugs, engravings, lithographs, and photographs. This study begins with an examination of frequently encountered image-and-image and text-and-image relationships based on the contents of religious architectural imagery. It then continues with an investigation of four modes of representation including multi-, paraline, perspectival, and photographic views, which coexisted and reinforced each other in the period's transregional contexts. Finally, it traces the production, circulation, patronage, and ownership of prayer books, various uses of religious imagery, and the principles governing visual arrangement and architectural placement of representations in late Ottoman visual culture. Overall, this dissertation presents a larger picture of religious architectural imagery based on changes in media, visual modes, and functions.
Benzer Tezler
- Sinemada peygamber tasavvuru ve temsili
The conception and representation of the prophet in cinema
MUHAMMET SAĞLAM
Doktora
Türkçe
2022
SosyolojiAnkara Yıldırım Beyazıt ÜniversitesiSosyoloji Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. MUSA ÖZTÜRK
- 13.-14. yy. Anadolu'suna tarihlenen kandil ve şamdanlarda ışık sembolizmi
Başlık çevirisi yok
M. ELİF DURMUŞ
- مشاهد یوم القیامة في جزء تبارك دراسة موضوعیة
Tebâreke Cüzü örneklminde kıyâmet sahneleri üzerinde tematik bir inceleme / On apocalypse scenes in the sample of Juz' Tabāraka
RAMADHAN SULTAN HAMAD
Yüksek Lisans
Arapça
2023
DinTokat Gaziosmanpaşa ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ MOHAMADOU ABOUBACAR MAIGA
- 17. yüzyılda Çanakkale Boğazı ve kıyı yerleşimlerinin tasviri
Depiction of Dardanelles and its coastal area in the 17th century
MERVE YILDIRIM ÖZBAŞ
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
Mimarlıkİstanbul Teknik ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
PROF. DR. AYGÜL AĞIR
- Anadolu'da Bizans Dönemi duvar resimlerinde I. Constantinus ve Helena ile beraber gerçek haç betimlemeleri
Representations of the true cross with constantinus I and Helena in Byzantine wall paintings in Anatolia
MERYEM YILDIZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Sanat TarihiPamukkale ÜniversitesiSanat Tarihi Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ MURADİYE ÖZTAŞKIN