Servet-i Fünun'dan modern şiire: Fransız tesiri ve Charles Baudelaire
From Servet-i Funun to modern poetry: French effect and Charles Baudelaire
- Tez No: 524552
- Danışmanlar: PROF. DR. MEDİNE SİVRİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Charles Baudelaire, Türk Şiiri, Modern Şiir, Fransız Şiiri, Tematik İnceleme Yöntemi, Charles Baudelaire, Turkish Poetry, Modern Poetry, French Poetry, Thematic Analyzing Methods
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmada, Türk Edebiyatı'nın önemli şairlerinden olan Cenap Şahabettin, Yahya Kemal Beyatlı ve Ahmet Haşim'in Modern Fransız Edebiyatı'nın öncü ve temel şairlerinden olan Charles Baudelaire ile kurduğu ilişki ele alınmıştır. Bu tezin amacı doğrultusunda, Cenap Şahabettin, Yahya Kemal ve Ahmet Haşim üzerinde görülen Fransız Edebiyatı tesiri ve özellikle Charles Baudelaire etkisi Jean Pierre Richard'ın hayata geçirdiği tematik inceleme yöntemi vasıtasıyla, seçilmiş şiirler üzerinden analiz edilmiştir. Söz konusu şiirler ele alınırken ilgili yöntem doğrultusunda saplantılı metaforlar tespit edilmiş ve buradan hareketle çözümlemeler gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın sonunda öne çıkarılan temalar vasıtasıyla şairlerin edebi yaklaşımlarında ve estetik tavırlarında benzerlik ve farklılıkların olduğu tespit edilmiştir. Modern şiirin, Batı'daki kurucusu olarak nitelendirilen Charles Baudelaire'in izlerinin Cenap Şahabettin, Yahya Kemal ve Ahmet Haşim üzerinde artarak görüldüğü tespit edilmiştir. Türk şiiri giderek kendi kalıplarının dışına çıkıp; modern şiire yaklaşan bir anlayışa doğru ilerlemiştir. Ele alınan şiirlerde şairlerin aynı temalara karşı geliştirdiği benzer ve farklı tavırların izi sürülerek modern şiir yaklaşımının ne ölçüde şiirimize yansıdığı hususunun tespitine çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study dealed with the relationship between Charles Baudelaire, one of the leading poets of French Literature, and Cenap Şahabettin, Ahmet Haşim and Yahya Kemal Beyatlı who are important poets of Turkish Literature. In accordance with the aim of this thesis, the French Literature, especially Charles Baudelaire effect which is seen on Cenap Şahabettin, Ahmet Haşim and Yahya Kemal was analysed through selected poems by the thematic analyzing method of Jean Pierre Richard. While the poems analyzing, the obsessive-metaphors was determined and this analyse was realized from this point of view. At the end of this study the similarities and differences of the poet's literary and aesthetic manners was determined through the main themes. Charles Baudelaire who is the founder of modern poetry increasingly effects Turkish poetry and this effect's traces was determined. The Turkish poetry goes beyond its own form and it reaches to the level of modern poetry. We try to show the reflection of modern poetry to our poetry through the similar and different manners towards the same themes.