مشاهد یوم القیامة في جزء تبارك دراسة موضوعیة
Tebâreke Cüzü örneklminde kıyâmet sahneleri üzerinde tematik bir inceleme / On apocalypse scenes in the sample of Juz' Tabāraka
  1. Tez No: 836063
  2. Yazar: RAMADHAN SULTAN HAMAD
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MOHAMADOU ABOUBACAR MAIGA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Tebareke cüzü, Sahneler, Kıyamet günü, Kıyamet alâmetleri, Tafsīr, Juzʼ Tabāraka, Scenes, The Day of Resurrection, Signs of The Hour
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırma, kıyamet gününde yaşanacak pek çok korkunç sahneyi bizlere ibret olarak anlatan Tebareke cüzündeki ayetlere ışık tutmayı amaçlamaktadır. Söz konusu sahneler, cehennem azabı ve cennet nimetleri, yıldızların düşmesi, denizin kaynaması ve dağların hareket etmesi vb. İnsanların suç işlemeden önce iki kez düşünmesini sağlar. Kuran-ı Kerim'de bu sahnelerin yer almasının amacı, insanlara kötü yoldan alıkoymak ve doğru yola yönlendirmektir. Kur'an-ı Kerim, bu sahneleri tasvir etmek için birçok metot kullanmıştır. Bu çalışmada, Kıyamet Günü sahnelerini analiz etmek için tanımlayıcı, analitik ve tümevarımsal yöntemler kullanılmıştır. Bu çalışmanın, bu sahnelerdeki metinle etkileşim ve temsili üzerinde etki yaratan belagat yönlerini ortaya çıkardığını da belirtmek faydalı olacaktır."
Özet (Çeviri)
This thesis sheds light on the noble verses from Juzʼ Tabāraka, Blessed be he, that depict the many horrific scenes that will occur on the Day of Resurrection as a sermon and a lesson for us. These include the scenes of the torment of the people of Hell and the bliss of the people of Paradise, as well as scenes about the characteristics of this day, like the dimming of the stars and the roaring of the sea, among others. These scenes aim to make people think twice before committing any sin. They seek to contemplate unseen conditions that occur as follows, and they adopt a preaching approach that reveals an evaluative account of human action. The method of depicting the horror scenes of the Day of Resurrection has enriched the moral and material senses in multiple ways, and the repetition of images brings together a large, terrifying painting of this day. It relied on the descriptive, analytical, and inductive approach in monitoring the scenes of the Day of Resurrection in all the places mentioned in the Holy Qur'an. This study also contributed to revealing the reason for the eloquence of depicting the scenes, which impacts the interaction with the text and its representation.