Okul öncesi eğitimin ilkokula hazırlama düzeyinin okul öncesi ve sınıf öğretmenleri tarafından değerlendirilmesi
The evaluation of preparative level of preschool education by prescool and primary school teachers
  1. Tez No: 524584
  2. Yazar: SEVİL AKBUĞA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPASLAN GÖZLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi, İlkokul, HazırBulunuşluk, Preschool, Primary School, Readiness Level
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu araştırmanın amacı; 4+4+4 eğitim sistemine geçtikten sonra okul öncesi eğitimi alan çocukların ilkokula geçerken bilişsel, sosyal-duygusal, dil, bedensel, özbakım vb. becerileri hangi düzeyde kazandıklarını, okul öncesi öğretmenleri ve sınıf öğretmenlerinin bu konu hakkında ne düşündüklerini tespit etmektir. Araştırma Kayseri ilinde görev yapan 29 okul öncesi 24 sınıf öğretmeni ile yürütülmüştür. Araştırmaya katılan öğretmenlere araştırmacı tarafından hazırlanan görüşme formlarıyla mülakat yapılmıştır. Sorulara verilen cevaplar öncelikle içerik analizi yapılarak kategorize edilmiştir. Bu kategoriler referans alınarak tüm cevaplar organize edilmiştir. Okul öncesi öğretmenleri okul öncesi eğitimin eksikleri ve çocuklara faydaları üzerinde durmuşlardır.Araştırmaya katılan öğretmenlerin görüşme formundaki maddelere verdikleri cevaplara bakılarak, okul öncesi eğitimin sosyal ve duygusal alanda, dil alanında ve psiko-motor alanda ilkokula hazır olma düzeyine tamamen olumlu etkisi olduğunu, bilişsel alanda ve özbakım becerileri alanında ise okul öncesi öğretmenlerinin yine tamamen olumlu düşündükleri ancak sınıf öğretmenlerinin bu konuda olumsuz düşünceleri olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study is to ascertain to what extent the preschool students gain the cognitive, social-emotional, language, kinesthetic and self-care skills after the 4+4+4 education system and to reveal the opinions of preschool and primary school teachers on this issue. The study was carried out with 29 preschool and 24 primary school teachers in Kayseri. Two separate interview forms that have 6 questions beside only one problem is common were prepared for the pre-school and classroom teachers who participated in the study, Negotiations were held in the schools of the teachers who participated in the research by the researcher. The answers have been categorized after content analysis. The answers have been organized according to these categories. . Preschool teachers have emphasized the lack of education and the benefits of pre-school education to children. It has been seen that the parents are focusing on the issues of raising awareness and reducing class presence. It has been determined that class teachers have negative thoughts in the field of cognitive development and self-care skills. They think that pre-school education restricts.