Özerk öğrenme, yansıtıcı düşünme ve başarı yönelimleri arasındaki ilişkiler: İngilizce dersi örneği
Relationships between autonomous learning, reflective thinking, and achievement goal orientations: An example of English class
  1. Tez No: 524636
  2. Yazar: MURAT ILIMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKE EVİN GENCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özerk öğrenme, yansıtıcı düşünme, başarı yönelimleri, Autonomous learning, reflective thinking, achievement goal orientations
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışmada 11. sınıf öğrencilerinin İngilizce dersi özerk öğrenme, yansıtıcı düşünme ve başarı yönelimleri düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi; yansıtıcı düşünme düzeyleri ile özerk öğrenme ve başarı yönelimleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi ve yansıtıcı düşünme, öğrenme/yaklaşma, öğrenme/kaçınma, performans/yaklaşma, performans/kaçınma değişkenlerinin öğrenme özerkliğini yordama düzeylerinin ortaya konması amaçlanmıştır. Çalışma 2017-2018 eğitim öğretim yılında Edirne İlindeki Anadolu Liselerinde öğrenim gören 11. Sınıf öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşmiştir. Öğrencilerin yansıtıcı düşünme düzeylerini belirlemek için Kember ve arkadaşları (2000) tarafından geliştirilen, Başol ve Evin Gencel (2007) tarafından Türkçeye uyarlanan“Yansıtıcı Düşünme Düzeyini Belirleme Ölçeği (YDDBÖ)”, özerk öğrenme düzeylerini belirlemek için Macaskill ve Taylor (2010) tarafından geliştirilen, Arslan ve Yurdakul (2015) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Özerk Öğrenme Ölçeği (ÖÖÖ)”ve başarı yönelim düzeylerini belirlemek için Elliot ve Murayama (2008) tarafından geliştirilen ve Arslan ve Akın (2015) tarafından Türkçeye uyarlanan“2x2 Başarı Yönelimleri Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma nicel araştırma yönteminde olup ilişkisel tarama modelindedir. SPSS 21.00 programı kullanılarak gerçekleştirilen verilerin analizinde; normallik testlerinin ardından araştırma sorularına yönelik frekans ve yüzdeler hesaplanmış, ortalama ve standart sapma puanları belirlenmiş, t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), etki büyüklüğü analizi, Pearson korelasyon analizi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre katılımcıların özerk öğrenme düzeylerinin yüksek seviyede olduğu; cinsiyet, İngilizce film/dizi izleme, İngilizce şarkı sözlerini öğrenme, İngilizce kitap/dergi okuma, İngilizce dersinde not tutma, bir yılda okudukları kitap sayısı değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Katılımcıların İngilizce dersi yansıtıcı düşünme düzeylerinin 52,30 ortalama puan ile orta düzeyde olduğu cinsiyet değişkeni dışında tüm değişkenlere göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Katılımcıların başarı yönelim düzeylerine bakıldığında, öğrenme-yaklaşma yöneliminin 11,52 puan ortalaması ile en yüksek puana sahip olduğu görülmüştür. Öğrenme-yaklaşma ve performans-kaçınma yönelimlerinde cinsiyet, İngilizce film/dizi izleme, İngilizce şarkı sözlerini öğrenme, İngilizce kitap/dergi okuma, İngilizce dersinde not tutma, bir yılda okudukları kitap sayısı değişkenlerine göre anlamlı farklılık görülürken; öğrenme-kaçınma yönelimi puanlarının cinsiyet değişkenine göre, performans-yaklaşma yönelimi puanlarının İngilizce film/dizi izleme değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Katılımcıların yansıtıcı düşünme ile özerk öğrenme ve başarı yönelimleri arasında pozitif yönde ilişki olduğu; yansıtıcı düşünme ve başarı yönelim değişkenlerinin birlikte özerk öğrenme puanlarındaki değişimin %82'sini açıkladığı; performans/kaçınma hariç diğer değişkenlerin, öğrenme özerkliğinin anlamlı yordayıcısı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the autonomous learning, reflective thinking, and achievement goal orientations levels in terms of various variables and to determine the relationship between the reflective thinking, autonomous learning and achievement orientations levels. Furthermore it was aimed to reveal the prediction levels of the reflective thinking, learning-approaching, learning-avoiding, performance-approaching and performance-avoiding variables for learning autonomy. The study was carried out in 2017-2018 academic year with the participation of 11th class students studying in Anatolian High Schools of Edirne province.“Reflective Thinking Level Scale”developed by Kember et al. (2000) and adapted to Turkish by Başol and Evin Gencel (2013) is used for determining the reflective thinking levels;“Autonomous Learning Scale”developed by Macaskill and Taylor (2010) and adapted to Turkish by Arslan and Yurdakul (2015) was used to measure autonomous learning and“2x2 Achievement Goals Questionnaires”developed by Elliot and Murayama (2008) and adapted to Turkish by Arslan and Akın (2015) was used to determine achievement goal orientations levels of students. The research is in quantitative research method and in the relational screening model. In the analysis of the data using SPSS 21.00 program, frequency and percentages were calculated; arithmetic mean and standard deviation were determined; t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), effect size analysis, Pearson Correlation analysis and regression analysis were used for the research questions after the normality tests. According to the findings of the research it was determined that autonomous learning levels of the participators were high and there is a significant difference according to the variables of gender, watching film/serial in English, learning English song lyrics, reading book/magazine in English, taking notes in English classes and number of books read in a year. It was determined that the reflective thinking levels of the participators were medium with point 52,30 and there is a significant difference according to all of the variables except for the gender variable. When the levels of achievement goal orientations are held, it was determined that learning-approaching goal orientation had the highest point with 11,52 average point. In learning-approaching and performance-avoiding goal orientations, there is a significant difference according to the variables of gender, watching film/serial in English, learning English song lyrics, reading book/magazine in English, taking notes in English classes and number of books read in a year. In learning-avoiding goal orientation there is not any significant difference according to gender variable. Furthermore in performance-approaching goal orientation there is not any difference according to the variable watching film/serial in English. It was determined that there is a positive relationship between participators' reflective thinking, autonomous learning and achievement goal orientations levels. Moreover variables of reflective thinking, achievement goal orientations are altogether explaining 82% of the changing in the points of autonomous learning and the variables are significant predictors of autonomous learning except for performance/avoiding variable.