Kodlama öğretiminde kullanılan çevrimiçi platformların değerlendirilmesi: Code.org örneği
Evaluation of the online platforms used in teaching coding: Code.org
- Tez No: 524676
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEREM KILIÇER, DR. ÖĞR. ÜYESİ ESMA EMMİOĞLU SARIKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Program Değerlendirme, Yazılım Değerlendirme, Kodlama Öğretimi, Çokluortam, Kullanışlılık, Curriculum Evaluation, Software Evaluation, Coding Education, Multimedia, Usability
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu araştırmada, kodlama öğretiminde kullanılan çevrimiçi platformlardan biri olan Code.org'un eğitim programı ve yazılımsal özellikleri bakımından bütünsel olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Eğitim programının değerlendirilmesinde“Tyler'ın Hedefe Dayalı Değerlendirme Modeli”temel alınmıştır. Araştırmanın zenginleştirilmesi amacıyla modelde bahsedilen“Hedef”öğesine ek olarak programın diğer öğeleri olan“İçerik”,“Eğitim Durumları”ve“Sınama Durumları”da değerlendirme kapsamına alınmıştır. Yazılımsal değerlendirme aşamasında ise çokluortam özellikleri-biçimsel uygunluk ve kullanışlılık olmak üzere iki boyutta değerlendirme çalışması yapılmıştır. Çalışma betimsel ve deneysel yöntemlerden elde edilen nicel ve nitel verilerin bir arada yorumlandığı bir karma yöntem araştırmasıdır. Eğitim programının değerlendirilmesinde anket, başarı testi, araştırmacı notları, gözlem ve görüş formları gibi çeşitli veri toplama araçlarıyla elde edilen veriler ve platform üzerinde tutulan istatistiklerden yararlanılmıştır. İlk olarak platformun sunduğu eğitim programına sadık kalınarak ortaokul seviyesindeki 22 öğrenciyle toplam 22 saatlik uygulama gerçekleştirilmiştir. Tek grup öntest-sontest deneysel desene göre gerçekleştirilen uygulama sürecinde; öğrencilerin program kazanımlarına ulaşma düzeyleri hazırlanan başarı testi ile, öğrenme yaşantılarının niteliği ise 6 ders boyunca yapılan gözlemler, uygulama süreci sonunda öğrencilerden alınan görüşler ve sürecin tamamına ilişkin tutulan araştırmacı notlarıyla bütünsel olarak değerlendirilmiştir. Platform üzerinde tutulan çeşitli istatistikler ise yapılan değerlendirmeyi desteklemek amacıyla kullanılmıştır. Ayrıca Türkiye genelinde Code.org platformunu kullanan çoğunluğu Bilişim Teknolojileri branşında olan 225 öğretmene anket uygulanmış ve elde edilen verilerle eğitim programının öğeleri ve platformun yazılımsal özellikleri değerlendirilmiştir. Yazılımın değerlendirilmesinde araştırmacı notlarından da faydalanılmıştır. Araştırma bulgularına göre Code.org platformundaki program kazanımlarının öğrenci gelişim düzeylerine kısmen uygun olduğu, içeriğin hedeflenen öğrenmeyi sağlama bakımından eksiklerinin olduğu ve sınama durumlarının düzey ve çeşitlilik açısından yetersiz olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Başarı testi sonuçlarına göre sontest lehine anlamlı bir artışın olduğu görülmüştür. Belirlenen kazanımlara ulaşılma düzeyi açısından programın kısmen yeterli olduğu ancak bu durumun öğrenme yaşantısındaki eksikliklerden ve kodlama öğretimi gereği başarı testine ilişkin notlandırmanın dereceli puanlama anahtarına göre yapılmasından kaynaklanabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Platformun çokluortam tasarımı açısından güçlü bir yapıya sahip olduğu, ancak yardım, destek ve yönergeler gibi konularda eksikliklerin olduğu ve kullanıcı gereksinimleri doğrultusunda özelleştirilebilme konusunda yetersiz durumda olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to evaluate Code.org, which is one of the online platforms used in teaching coding, as a whole in terms of curriculum and software features. The evaluation of the curriculum is based on the ''Tyler's Objective-Centered Evaluation Model''. For the enrichment of the study, the other items mentioned in the model such as“Content”,“Methods”and“Assessments”are included in the evaluation in addition to the“Objective”. Software evaluation has been made in two dimensions including multimedia features-formal conformity and usability. The study is a mixed method of interpretation of quantitative and qualitative data obtained from descriptive and experimental methods. In the curriculum evaluation, the data obtained by various data collection instruments such as questionnaire, achievement test, researcher's notes, observation and feedback forms, and statistics kept on the platform are used. First, the 22-hour lesson was conducted with 22 students at secondary school level, according to the training program offered by the platform. In the one group pretest-posttest design process; the level of the students' achievement of the program objectives were assessed holistically with the prepared achievement test; the quality of learning experiences were assessed with the observations made during 6 lessons, students' opinions at the end of the implementation process, and the researcher notes related to the process in its entirety. The various statistics held on the platform were used to support the evaluation. Furthermore, questionnaire was implemented to the 225 teachers, most of who are from ICT branch and using Code.org platform in Turkey, and then with the help of the obtained data, the curriculum components and the software features of the platform were evaluated. The researcher's notes were also used in the evaluation of the software. According to the research findings, it is found that the objectives are partially suitable for the development level of the students; the content is missing in terms of ensuring targeted learning; and the assessments are inadequate in terms of level and diversity. According to the results of the achievement test, it is seen that there is a significant increase in favor of posttest. It is concluded that in terms of the level of achievement of the specified targets, the program is partially sufficient, but this has been achieved as a result of the lack of learning experience and the scoring rubric. It is also concluded that the platform has a strong structure in terms of multimedia design, but there are insufficiencies in issues such as help, support and instructions, and it is inadequate to customize in line with user requirements.