Sağlık kurumlarında iç halkla ilişkilerin yeri ve önemi üzerine bir örnek çalışma (Okan Üniversitesi Hastanesi)
A study on the place and importance of the international public relations in health care (Okan University Hospital)
  1. Tez No: 524675
  2. Yazar: TUĞÇE DEMİRKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TUĞRUL SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kurum İçi Halkla İlişkiler İşleyişi, Internal Public Relations
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Sağlık kurumları hizmet verdikleri kesimin beklentilerini öğrenmek, kurumun vizyon ve misyonunu hedef kitleye iletebilmek anlamında halkla ilişkiler uygulamalarına ihtiyaç duymaktadırlar. Diğer sektörlerde olduğu gibi sağlık sektöründe de rekabet vardır. Rakiplere karşı üstünlük kurmak adına müşteri odaklı ve kaliteli bir işletme kültürü olması şarttır. Bu doğrultuda sağlık kuruluşlarının, hitap edecekleri hedef kitlenin talep ve gereksinimleri bağlamında kaliteli hizmet sunmaları beklenmektedir. Bunun sonucu olarak, hedef kitlenin beğenisini kazanmak, dikkatini çekmek ya da sadakat yaratmak adına çeşitli adımlar atmaktadırlar. Bu adımlardan en önemlisi tüm süreçlerde etkin olan halkla ilişkiler uygulamalarıdır. Halkla ilişkiler, sağlık kuruluşlarına duygusal anlamlar da yükleyerek farklılık yaratarak rekabet üstünlüğü sağlayabilmenin yanı sıra, hedef kitle ile iletişim kurma noktasında ve sürdürülebilir başarı grafiği yaratmada en önemli etkenlerden bir tanesidir. Çalışan ile yönetim arasındaki ilişkilerin sağlıklı ilerlemesi ve kurumla ilgili veri ve haberlerin daha iyi bir süreç ile çalışanlara bildirilmesi, çalışanların yöntem ve tekniklerle ilgili gelişimlerinin sağlanması gibi hedefler de iç halkla ilişkiler uygulamaları olarak sağlık kurumlarında kullanılmaktadır. İç halkla ilişkiler de genel halkla ilişkiler çatısı altında bir masanın ayakları gibi organizasyonun sağlam durmasını sağlayan faaliyetlerdir. Kurum içinde ve dışında hedef kitlenin gereksinimlerine tam cevap verebilen ve onları anladığını gösteren bir algı yaratan sağlık kuruluşları rekabet üstünlüğü sağlamaktadır. Bu doğrultuda bu çalışmada sağlık kurumlarında halkla ilişkiler uygulamalarının incelenmesi ve öneminin anlaşılması üzerinde çalışılmıştır. İç halkla ilişkiler uygulamalarının sağlık kurumlarındaki yeri ve öneminin iyi anlaşılması da bu çalışmanın hedeflerinden biridir. Araştırmaya 81 hastane personeli katılmıştır. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu ve Kurum İçi Halkla İlişkiler İşleyişi Ölçeği kullanılmıştır. Veri analizi aşamasında Bağımsız Örnekler T-Testi, Varyans analizi, Pearson Korelasyon analizi ve Doğrusal Regresyon Analizi uygulanmıştır. Araştırma kapsamında halkla ilişkiler bölümü tarafından yapılan kurum içi koordinasyon ve iletişimi, personel güçlendirme ve imaj ve tanıtım çalışmalarının, hastane personelinin motivasyon ve memnuniyet üzerine yapılan çalışmalar hakkındaki görüşleri üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu saptanmıştır. Buna ek olarak halkla ilişkiler bölümü tarafından yapılan kurum içi koordinasyon ve iletişimi ile imaj ve tanıtım çalışmalarının, hastane personelinin işveren marka algısı üzerinde güçlü bir etkisi olduğu bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON THE PLACE AND IMPORTANCE OF THE INTERNATIONAL PUBLIC RELATIONS IN HEALTH CARE (OKAN UNIVERSITY HOSPITAL) Health institutions need to implement public relations in order to learn the expectations of the people they serve and inform the target group of the institution's vision and mission. There is competition in the health sector as well as in other sectors. It is a must to be a customer- focused and quality business culture in order to stand out against rivals. In this direction, it is expected that health institutions will provide quality services in the context of the demands and requirements of the target group they will address. As a result, the target is taking various steps to win the liking of the target group, attract attention or create loyalty. The most important step is the Public Relations Practice which has affect on all these actions. Public Relations is one of the most important factors in establishing communication with the target group and creating a sustainable success chart in addition to providing superiority by creating emotional meanings to health institutions. Healthy progress of the relations between the employee and the management and reporting of the data and news about the institution to the employees with a better process and provision of the development of the employees related to the methods and techniques are also used in the health institutions as the applications related to the internal Public Relations. Relations with the inner circle are activities that ensure that the organization stands firmly like the feet of a table under the roof of the relations with the general public. Healthcare organizations that are able to respond fully to the needs of the target group and create a perception that they understand them provide competitive advantage both inside and outside the organization. In this respect, studies have been carried out in order to examine the applications of public relations in health institutions and the understanding of the subject. A good understanding of the place and principles of internal relations practices in health institutions is also one of the goals of this study. 81 hospital personnel participated in the research. Personal Information Form and Institutional Public Relations Scale were used to collect the data. Independent samples T-test, variance analysis, Pearson correlation analysis and linear regression analysis were applied in the data analysis phase. Within the scope of the research, it has been determined that intra-institutional coordination and communication, personnel empowerment and image and publicity studies conducted by the department of public relations have a significant effect on the opinions of hospital staff about motivation and satisfaction. In addition, intra-institutional coordination and communication, image and publicity studies conducted by the public relations department were found to have a significant effect on the employer brand perception of hospital personnel.