İlaç patentlerinin aktifleştirilmesinin TMS 38, BOBİ FRS ve VUK ile karşılaştırılması
Activation of pharmaceutical patents in accordance with TMS (Turkish accounting standarts) 38, intengible assets standarts, BOBI FRS (Big-medium sized enterprises financial reporting standarts) and Turkish tax legislation comparision in between
  1. Tez No: 524694
  2. Yazar: ERKAN YETER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN TAŞTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: İlaç, Patent, TMS 38, Bobi Frs Şubat 2018
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Teknoloji ve bilim geliştikçe ekonominin ve buna bağlı olarak şirketlerin de sınırları tüm dünyada kalkmıştır. Şirketlerin ürettiği ürünler anında dünyanın başka bir ülkesinden sipariş edilebilmekte ve süratle sevk edilebilmektedir. Global dünyada şirketlerin değeri sadece fabrika binası, üretim hatları ve çalışan sayısıyla değil, şirketin ve yarattığı değerlerin adıyla da ölçülmektedir. Hatta bazı sektörlerde firmaların, firma ve ürettiği ürünlerin marka değeri yukarıda sayılanların önüne geçmiştir. Yoğun üretim ve göz ardı edilen çevresel etkileri sebebiyle bozulan doğa dengesi ve buna bağlı olarak değişen insan ve hayvan sağlığı da ilaç sektörünün muazzam büyümesine neden olmuştur. Fikri mülkiyet hakları ilaç sektörü için çok önemli bir yere sahiptir. Türkiye muhasebe standartları ve Türk vergi mevzuatı açısından ilaç patentleri incelendiğinde satın alma veya araştırma geliştirme yolu ile elde edilen patentlerin finansal tablolarda yer alması, itfası ve değerlemesi çeşitli farklılıklar göstermektedir. Araştırmanın sonucunda da bu farklılıklar ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Simultaneously with cutting edge technologies and science, relatively the limits of companies are boundless. Products manufactured by companies are ordered instantly and immediately forwarded. Globally the values of the companies are not evaluated by the assets of building, premise / production sizes, employee's quantity but also with values behind the bonders. Intensive production and obscured environmental pollution relatively deteriorated human and animal health. But from the other hand, all these help developments of pharmaceutical field. Consequently intellectual property rights gaining highest importance. In accordance and requirements of, both TMS (Turkish Accounting Standards) and Turkish tax legislation, surveying pharmaceutical patents, purchasing and research and development expenses spent for appraisals, amortization evaluations, differs in financial statements reports. As results of this research, herein, these variations are presented. Key Words : Pharmaceuticals, Patents, TMS 38, Bobi Frs February, 2018