The impact of patents on the economic growth of OECD countries within the framework of Industry 4.0
Endüstri 4.0 çerçevesinde patentlerin OECD ülkelerinin ekonomik büyümesine etkisi
- Tez No: 872229
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED ŞEHİD GÖRÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Endüstri 4.0, İnovasyon, Patent, Teknoloji, Economic Growth, Industry 4.0, Innovation, Patent, Technology
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tez Endüstri 4.0 kapsamında bir inovasyon göstergesi olarak kabul eden IP5 ailesi tarafından verilen patent türleri (yapay zekâ teknolojisi patentleri, nanoteknoloji patentleri, bilgi ve iletişim teknolojisi patentleri, çevre patentleri, ilaç sanayi patentleri, biyoteknoloji patentleri) ve bu patent türlerinin toplamının 37 OECD ülkesinin ekonomik büyümesi üzerindeki etkisini ölçmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada OECD ve Dünya Bankası veri tabanından elde edilmiş 37 OECD ülkesi için 1995-2017 yıllarını kapsayan panel veri seti kullanılmıştır. Bu verilerden toplamda 14 ayrı model elde edilmiş ve söz konusu modeller Fixed Effect yöntemi ile analiz edilmiştir. Modellerdeki bağımsız değişkenler; yapay zekâ teknolojisi patentleri, nanoteknoloji patentleri, bilgi ve iletişim teknolojisi patentleri, çevre patentleri, ilaç sanayi patentleri, biyoteknoloji patentleri ve tüm bu patentlerin toplamı olarak toplam patentler iken bağımlı değişken kişi başına düşen reel GSYİH; kontrol değişkenler ise, brüt sermaye oluşumu ve istihdamın nüfusa oranıdır. Ayrıca bahsi geçen on dört model için panel veri analiz yöntemlerinden bir diğeri olan System Generalized Method of Moments (GMM) yötemi de kullanılmış ve söz konusu sonuçlar Fixed Effect yöntemi ile karşılaştırılmıştır. Fixed Effect yönteminin kullanıldığı ekonometrik analiz sonucunda; 2008 yılından önce biyoteknoloji patentleri dışında diğer tüm patent türlerinin kişi başına düşen reel GSYİH ile pozitif ve anlamlı bir ilişki içinde olduğu, 2008 yılı sonrasında ise kişi başına düşen reel GSYİH ile nanoteknoloji patentlerinin negatif ve anlamlı, çevre patentleri ve toplam patentlerin ise pozitif ve anlamlı bir ilişki içinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmanın başlangıcında beklenildiği gibi Endüstri 4.0 kapsamındaki toplam patentlerde meydana gelen bir artışın ekonomik büyümeye sebep olacağı sonucuna ulaşılmıştır. Bu tez ekonomik büyümeyi Endüstri 4.0 kapsamına giren patentlerle ölçebilmek adına literatüre önemli katkıda bulunmaktadır. Özellikle teknoloji yoğun sektörlerde verilen patentlerin büyüme oranı ile ilişkisini iyi analiz edebilmek politika yapıcıların Ar-Ge faaliyetlerine yatırım konusunda destekleyici politikalar edinebilmeleri açısından yol gösterici bir nitelik taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to measure the impact of the types of patents granted by the IP5 family (artificial intelligence technology patents, nanotechnology patents, information and communication technology patents, environmental patents, pharmaceutical industry patents, biotechnology patents) and the sum of these patent types on the economic growth of 37 OECD countries. This study used a panel data set covering 1995-2017 for 37 OECD countries obtained from the OECD and World Bank databases. Fourteen models were obtained from these data and analyzed using the Fixed Effect method. The independent variables in the models are artificial intelligence technology patents, nanotechnology patents, information and communication technology patents, environmental patents, pharmaceutical industry patents, biotechnology patents, and total patents as the sum of all these patents. In contrast, the dependent variable is real GDP per capita, and the control variables are gross capital formation and employment to population ratio. In addition, the System Generalized Method of Moments (GMM), another panel data analysis method, was also used for the 14 models above, and the results were compared with those of the Fixed Effect method. As a result of the econometric analysis using the Fixed Effect method, it is concluded that before 2008, all patent types except biotechnology patents have a positive and significant relationship with real GDP per capita, while after 2008, nanotechnology patents have a negative and significant relationship with real GDP per capita, while environmental patents and total patents have a positive and significant relationship. As expected at the beginning of the study, it is concluded that an increase in total patents within the scope of Industry 4.0 will lead to economic growth. This thesis makes an important contribution to the literature on measuring economic growth with patents within the scope of Industry 4.0. Analyzing the relationship between patents granted, especially in technology-intensive sectors, and the growth rate is a guiding feature for policymakers to adopt supportive policies for investment in R&D activities.