İlaçta patent korumasının etkileri ve korunma tedbirleri
Effects of patent protection on pharmaceuticals and defensive measures
- Tez No: 88690
- Danışmanlar: PROF. DR. A. ATİLLA HINCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: İlaç ve patent, zorunlu lisans, paralel ithalat, rekabet, Pharmaceuticals and patent, compulsory licensing, parallel import, competition
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 504
Özet
IV ÖZET Türkiye'de ilaç üretim usulleri ve ürünleri ile ilgili patent koruması, TRIPs Anlaşması ve AB ile Gümrük Birliği kapsamında imzalanan 1/95 sayılı Ortaklık Konseyi Karan ile 1. 1. 1999 tarihinde fiilen başlamıştır. Anlaşmanın yapıldığı 1995 tarihinden 1999 tarihine kadar 134 ülkenin üye olduğu TRIPs Anlaşması ile daha önce ilaçta patent koruması olmayan üye ülkelerde de patent koruması başlamış bulunmaktadır. Bu tez çalışmasının ilk bölümünde, patent korumasının neleri kapsadığı ve patent koruması ile ilgili mevzuat incelenerek ilaçta patent korumasının, uluslararası ve ulusal yasalar karşısındaki durumu tesbit edilmeye çalışılmış ve ilaçta patent korumasının olumsuz etkilerine karşı mevcut yasalar dahilinde neler yapılabileceği araştırılmıştır. İlaçta patent korumasının olumsuz etkilerinden korunabilmek için, patent korumasını başlatan uluslararası anlaşmalarda yine patent korumasına karşı önlem olarak yer alan“zorunlu lisans”,“paralel ithalat”ve“usul patentleri”örnekleriyle incelenmiş ve tartışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde dünyanın büyük bir çoğunluğunda patent korumasını başlatan TRIPs Anlaşması'nın ülkeleri nasıl etkileyebileceği irdelenerek, değişik ülkelerin ilaçta patentin olumsuz etkilerinden korunmak için ne gibi uygulamalar yaptıkları araştırılmıştır. Bu bölümde Türkiye'nin yasalar karşısındaki durumu belirtilmeye çalışılarak, dünyada patentin olumsuz etkilerinden korunmak için,“zorunlu lisans”,“paralel ithalat”ve“usul patentleri”ile neler yapıldığı örnekler verilerek araştırılmıştır. Bu tez çalışmasında genel olarak, özellikle Türkiye gibi ilaçta patent korumasını hem usul hem de ürün patentleri açısından bir çok ülkeden daha sonra kabul eden ülkeler açısından ulusal ilaç sanayiinin olumsuz olarak etkilenmesini önleyici tedbirler değerlendirilmiştir. Tez kapsamında örnek çalışma olarak,“ranitidine”ve“captopril”etkin maddelerinin ilk patentlerinden başlayarak bugüne kadar bu konularda alınmış diğer patentler, konulan, başvuru sahipleri ve kapsamlan açısından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Patent protection of the pharmaceutical processes and products have started on January 1, 1999 under the scope of TRIPS Agreement and the Association Council Decision 1/95 for customs union between Turkey and EU. Starting from 1995 which is the date of entry into force of the Agreement until 1999, the states having no patent protectiion on pharmaceuticals have started protection under the TRIPS Agreement having 134 member states. The first part of this thesis covers the scope of patent protection and related legislation have been analyzed, the status of patent protection on pahrmaceuticals under the international and netional legislation have been determined and the actions to be taken against the negative effects of patent protection on pharmaceuticals are examined. The provisions of“compulsory licence”,“parallel import”and“process patents”in the international agreements which strated the the patent protection on pharmaceuticals have been analyzed with examples for determining the remedies against negative effects of patent protection. In the second part of the thesis, how the TRIPS Agreement which forced most of the countries to protect pharmaceuticals with patent will affect the countries newly accepted patent protection has been examined, and which applications have been implemented by several countries to protect themselves from the negative effects of the patent has been searched. In this part, by considering the situation of Turkey against the international legislation, the examples in the world on“compulsory licence”,“parallel import”and“process patents”have been analyzed. In this thesis, generally, the remedies against negative effects of patent protection on pharmateutical on the national industry of the countries especially like Turkey have been evaluated. In the scope of the thesis as a case study, the patents on the active ingredients“ranitidine”and“captopril”starting from the original patent until today have been analyzed by considering the subjects, contents and applicants of all.
Benzer Tezler
- İlaçta patent uygulamasının rasyonel ilaç kullanımı üzerine olası etkileri
Possible effects of pharmaceutical patent protection to the rational drug use
SALİHA BANOĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2001
Eczacılık ve FarmakolojiGazi ÜniversitesiFarmakoloji Ana Bilim Dalı
PROF. DR. İLKER KANZIK
- Veri koruma ve Türk ilaç sanayiindeki etkileri üzerinde bir çalışma
Data protection and its effects on Turkish pharmaceutical industry
OĞUZHAN GÜRSON
Yüksek Lisans
Türkçe
2005
Eczacılık ve FarmakolojiAnkara ÜniversitesiEczacılık İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. GÜLBİN ÖZÇELİKAY
- Türkiye'de ve Dünya'da patent uygulamaları, Türk ilaç sanayisine yansımaları
The Patent practicies in turkey and in the world and its effects on Turkish pharmaceutical industry
GAMZE GÜREL
Yüksek Lisans
Türkçe
2002
İşletmeDokuz Eylül Üniversitesiİşletme Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. SÜMER KÜHEYLAN
- Küreselleşme ve rasyonel ilaç kullanımı bağlamında ilaca erişim: Patent ve veri koruması
Access to medicine in context of globalisation and rational medicine usage: Patent and data protection
AZİMET YALÇIN BUĞDAYCI
Yüksek Lisans
Türkçe
2006
Eczacılık ve FarmakolojiGazi ÜniversitesiFarmakoloji Ana Bilim Dalı
PROF.DR. İLKER KANZIK