Dizde medial kompartman artrozlu hastalarda uygulanan unikondiler diz artroplastisi cerrahisinin kısa-orta dönemde retrospektif sonuçları
The retrospective results of short-middle term of the unicondiler knee arthroplasty surgery in patients with medical compartment arthrosis
  1. Tez No: 524712
  2. Yazar: ONUR ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİL KAYALI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Unikondiler Diz Protezi, Medial Artroz, Unicondylar Knee Artroplasty, Medial Arthrosis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, medial kompartman artrozlu hastalara uygulanan unikondiler diz protezinde operasyon öncesi ile sonrasının klinik ve radyolojik bulgularla karşılaştırılması, hastanın ağrı düzeyinde azalması/kaybolması, hayat kalitesine etkilerinin değerlendirilmesi bu bulguların ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası dönemlerde Knee Society Score (KSS), KSS fonksiyon skoru(KFS) ve VAS skoru ile karşılaştırmasının yapılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Bozyaka Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Ortopedi kliniğinde Ocak 2014 ve Aralık 2017 tarihleri arasında diz medial kompartmanda artrozu olan ve UDP uygulanan hastalar çalışmaya dahil edildi. 38 hastanın UDP uygulanan 44 dizi retrospektif verilerle birlikte kontrole çağrılarak demografik bilgiler, yüklenmede diz AP-lateral, bacak uzunluk grafisi, KSS ve VAS skorları, preoperatif ve postoperatif eklem hareket açıklıkları ve mekanik aksverileri kaydedildi. Bulgular: 38 hastanın 44 dizi değerlendirmeye alınmış olup 44 olgunun operasyon tarihinde ortalama yaşı 57,09'du. 44 olgunun 7'si (%15,9) erkek, 37'si (%84,1) kadındı. Ortalama takip süresi 40,08 aydı. Knee Society Score sistemine göre ameliyat öncesi skor 55,64 iken ameliyat sonrası 83,32'ye çıktığı; KSS fonksiyon skoru ameliyat öncesi 83,75 iken ameliyat sonrası 93,98'e çıktığı bulunmuştur. Ortalama eklem hareket açıklığı ameliyat öncesi 107,61 derece iken, ameliyat sonrası 118,52 dereceye ulaşmıştır. Sonuç: Olgularımızın kısa-orta dönem sonuçları Knee Society Score sistemine ve radyografik değerlendirmeye göre literatürle benzer bulunmuştur. Uygun seçilmiş olgularda unikondiler diz artroplastisi uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare of preoperative and postoperative clinical and radiological findings of the patients with medial compartmental artrosis who underwent the surgery of the unicondylar knee prosthesis, decrease / disappearance of patient's pain level, assessment of the quality of life of these patients and Knee Society Score (KSS), KSS function score and VAS score. Materials and methods: Between January 2014 and December 2017 in the Orthopaedic Clinic of Health Sciences University İzmir Bozyaka Training and Research Hospital, patients who underwent Unicondyler Knee Arthroplasty surgery due to medial compartmental arthrosis were included in the study. Retrospective and at the follow-up demographic data, weight bearing AP-lateral knee x-ray graphics, orthorontgenogram, KSS and VAS scores, preoperative and postoperative knee range of motions were recorded. Results: 44 knees of the 38 patients are evaluated, the mean age of the 44cases was 57.09 years. Of the 44 cases, 7 (15.9%) were male and 37 (84.1%) were female. The mean follow-up period was 40,08 months. According to the Knee Society Score system, the preoperative score was 55.64 and postoperative 83.32; the preoperati ve KSS function score was 83.75 before the operation and 93.98 postoperatively. The mean range of motion was 107.61 degrees preoperatively and 118.52 degrees postoperatively. Conclusion: The short-mid-term results of our cases are similar as literature with the Knee Society Score and the radiographical evaluation. Unicondylar knee arthroplastycan beperformed in selected appropriatedcases.