Tek kompartman artrozu olan hastalarda uygulanan yüksek tibial osteotominin klinik ve fonksiyonel sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the clinical and functional results of high tibial osteotomy in patients with single compartment arthrosis
- Tez No: 941084
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TACETTİN AYANOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Yüksek tibial osteotomi, propriyosepsiyon, stabilite, denge, High tibial osteotomy, proprioception, stability, balance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu çalışmada amacımız, medial kompartman artrozu sebebiyle yapılan yüksek tibial osteotomi cerrrahisinin klinik ve fonksiyonel sonuçlarını incelemektir. Bununla birlikte yüksek tibial osteotomi cerrahisi, tarihçesi, endikasyonları, kontraendikasyonları, komplikasyonları, diz eklem anatomisi, kinematiği hakkında genel bilgilerin de sunulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda 2022-2024 yılları arasında medial kompartman artrozu ve varus deformitesi sebebiyle YTO cerrahisi planlanan ve tedavi edilen 40 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların 32 tanesi kadın, 8 tanesi erkek idi. Olguların takip süresi 6 aydı. Hastaların operasyon öncesi sonrası, denge ve stabilite değerleri, propriyosepsiyon ölçümleri,düşme risk skorları, The Western Ontario and McMaster Universities Arthritis Index (WOMAC) ve Oxford Diz Skorlamaları ve varus açılanmaları değerlendirildi. Bunlarla birlikte demografik veri olarak cinsiyet, yaş ve vücut kitle indeksi (VKİ) kullanıldı. Sonuç: Yaptığımız çalışmada medial kompartman artrozu sebebiyle cerrahi olan hastalarda denge, düşme risk skoru ve propriyosepsiyon sapma değişim değerleri ameliyat öncesine göre değerlendirildiğinde ameliyat sonrasında anlamlı sonuçlar vermiştir. Gonartroz etiyolojisinde risk faktörü olarak görülen propriyosepsiyon ve denge duyusu bozuklukları, yüksek tibial osteotomi cerrahisi sonrası iyi yönde değişim göstermiştir. Propriyosepsiyon ve denge duyusunun gonartroz etiyolojisindeki önemi için daha fazla hastaya, yeterli sayıda çalışmaya ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Our aim in this study was to investigate the clinical and functional results of high tibial osteotomy surgery performed for medial compartment arthrosis. In addition, it is aimed to present general information about high tibial osteotomy surgery, its history, indications, contraindications, complications, knee joint anatomy, and kinematics. Material and Method: Fourty patients diagnosed with medial compartment arthrosis and varus deformity treated surgically with HTO between 2022 and 2024 in Bolu Abant İzzet Baysal University Training and Research Hospital Department of Orthopedics and Traumatology were included in the study. Thirty-two of the patients were female and twenty were male. The mean follow-up period of the cases was 6 months. The patients' pre and postoperative balance, propriocepsion, stability, OXFORD, WOMAC and varus angulation values and fall risk skores were evaluated. In addition to these, name, surname, gender, age and body mass index (BMI) were used as demographic data. Results: In our study, when balance, fall risk score and proprioception deviation change values were evaluated compared to preoperative values in patients who underwent surgery due to medial compartment arthrosis, significant results were obtained after surgery. Proprioception and balance disorders, which are considered as risk factors in the etiology of gonarthrosis, showed positive changes after high tibial osteotomy surgery. We believe that more patients and a sufficient number of studies are needed to understand the importance of proprioception and sense of balance in the etiology of gonarthrosis.