Politics of institutional change in state-business relation: A case study in Turkey's electricity sector
Devlet-şirket ilişkisinde kurumsal değişim politikaları: Türk elektrik sektörü vaka incelemesi
  1. Tez No: 524753
  2. Yazar: MESUT KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR İPEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Devlet-şirket İlişkisi, Fikirlerin Rolü, Kurumsal Değişim Politikaları, Patika Bağımlılığı, Türkiye'de Enerji Sektörü, Energy Sector in Turkey, Path-dependence, Politics of Institutional Change, Role of Ideas, State-business Relation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Türkiye'deki elektrik sektörü, 2000'li yılların başlarından itibaren, Elektrik Piyasa Kanunu'nun 2001 yılında yasalaşması ve 2004 Enerji Strateji Belgesi'nin (ESB) Yüksek Planlama Kurulu tarafından yayınlanmasıyla birlikte, kurumsal bir değişime tanık oldu. Devlet, bu yeni kurumsal çerçeve içerisinde, elektrik üretim ve dağıtım sektörlerinde tekel olmaktan vazgeçiyor ve operasyonlarının önemli bir kısmını özel şirketlere devretti. ESB'de sektördeki bu kurumsal değişimin ana nedenlerinden biri“arz güvenliği”olarak gösterilse de, süreç içerisinde Türkiye'deki doğal gaz ve elektrik piyasası arasındaki karşılıklı bağımlılık önemli derecede arttı. Dolayısıyla, Türk elektrik sektöründeki bu gelişme kurumsal değişim politikaları bağlamında devlet-şirket ilişkisi hakkında daha fazla araştırma yapmayı gerektiriyordu. Bu tez, Türk elektrik sektöründeki kurumsal değişim politikalarını anlamak ve açıklamak için bu politikaları üç ana teori çerçevesinde ele almıştır: Rasyonel Seçim, Tarihsel Kurumsalcılık ve Yapısalcılık. Tez, Türk elektrik sektöründeki kurumsal değişim sürecini inceledikten sonra şu sonuca varmıştır: Dış kaynaklı bazı faktörlerin yanı sıra, Türkiye'de, devlet-şirket ilişkisinin tarihsel gidişatı içerisinde patika bağımlı kurumsal değişimin iç kaynaklı süreci görülmektedir. Elektrik piyasasındaki paydaşların çıkarcı piyasa eylemleri, bu paydaşların piyasa eylemlerini belirsizlik ve fikirsel güçlerin etkisiyle çerçevelendirmelerinden bağımsız değildir.
Özet (Çeviri)
Since the early 2000s, the electricity sector in Turkey has witnessed an institutional change, with the enactment of Electricity Market Law (EML), 2001, and the declaration of the 2004 Energy Strategy Paper (ESP) published by the Higher Planning Council. Within this new institutional framework, the state has been giving up its monopoly in electricity production and distribution sectors and transferring its considerable amount of operations to private companies. Although one of the main reasons of this institutional change in the sector indicated in ESP is“security of supply,”Turkey's interdependence between natural gas and electricity market has substantially increased. Therefore, this development in Turkish electricity sector requires further investigation of state-business relation in the context of politics of institutional change in electricity market. In order to understand and explain the politics of institutional change in Turkish electricity sector, the thesis employs three main theories namely rational choice, historical institutionalism, and constructivism. Having examined the institutional change process, the thesis concludes that despite the extent of exogenous factors, there is an endogenous process of path dependent institutional change within the historical trajectory of state-business relation in Turkey. The perceived understanding of stakeholders in the electricity market about their self-interested market activities seem to be inseparable from how they frame their actions through uncertainty and ideational forces.