Sedoanaljezi ile in vitro fertilizasyon uygulamalarında çene kaldırma cihazı (JED) kullanımının anestezi pratiğindeki yeri
Importance of jaw elevation device(JED TM) utilization in in vitro fertilization(IVF) interventions under sedoanalgesia in anesthetic practice
  1. Tez No: 524767
  2. Yazar: MUSTAFA İSMET DAĞTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA İYİLİKÇİ KARAOĞLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Sedasyon, sedoanaljezi, in vitro fertilizayon, IVF, Jaw Elevation Device, JEDTM, Sedation, Sedoanalgesia, In Vitro Fertilisation, IVF, Jaw Elevation Device, JEDTM
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Giriş: İn vitro fertilizasyonişlemi (IVF) rahatsızlık verici ve ağrılı bir işlem olup, anestezi ve analjezi gerektirir.Sedasyon altında, IVF işlemine alınan olgularda, uygulama esnasında değişik düzeylerde üst havayolu obstrüksiyonu gelişebilir. Amaç: Bu çalışmada sedoanaljezi ile IVF uygulanan olgularda; Çene Kaldırma Cihazı (JEDTM) kullanılan ve kullanılmayan olgularda üst havayolu obstrüksiyonu gelişimi, hemodinamikve solunumsal parametreler ile cihaz etkinliği ve sedasyon uygulamalarındaki etkinliğinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma,“Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel Olmayan Araştırmalar Etik Kurul Başkanlığı”onayı alındıktan sonra Amerikan Anestezistler Cemiyeti Fiziksel durum Sınıflandırmasına göre (American Society of Anesthesiologists - ASA) I-II risk grubundan, 18 yaş üstü, Mayıs 2016-Mayıs 2018 tarihleri arasında, hastanemiz IVF ünitesinde in vitro fertilizasyon (IVF) uygulanmış günübirlik olgularda retrospektif olarak hasta dosyaları incelenerek gerçekleştirilmiştir. Olgular JEDTM uygulanmış veJEDTM uygulanmamış olmak üzere ikiye ayrıldı. Hastaların demografik bilgileri ve ASA standart monitörizasyon verileri kaydedildi. İşlem sırasında gerçekleşen üst havayolu obstrüksiyonu sayı ve zamanları,toplam üst hava yolu obstrüksiyon süresi, uygulanan müdahaleler ve etkinlikleri, JEDTMuygulaması,alternatif havayolu yönetimi bilgileri toplandı. Bulgular: Çalışmamızda IVF uygulaması için derin sedasyon altında oosit toplanması işlemine alınmış, 65'i JEDTMuygulanmış, 65'i JEDTMuygulanmamış olmak üzere, toplam 130 hastanın verileri incelendi. Çalışmaya dahil edilen olgularda sırasıyla kontrol grubu, JED grubu ve JEDTMgrubu ve JEDTM + kontrol grubu toplam olmak üzere ortalama yaş 32,98 ve 33,2 ile 33.09; ortalama ağırlık 68,72 ve 64,72kg ile 66,74kg; ortalama boy 163,22 ve 163,92cm ile 163,57cm olarak bulundu. ASA fizyolojik risk skoru dağılımı ise kontrol ve JEDTMgrubunda sıra ile ASA I risk grubunda 44 ve 39 hasta ASA II risk grubunda 21 ve 26 hasta olarak saptanmıştır.Üst havayolu obstrüksiyonu (horlama, paradoks solunum eforu, ETCO2 dalga formu kaybı olarak tanımlanan) kontrol grubunda 32, JEDTMgrubunda 30 olguda geliştiği görüldü.Oral airway,laringeal maske, balon valf maske gibi alternatif havayolu yönetimine geçişin ise kontrol grubunda 3, JEDTMgrubunda 7 hasta olmak üzere, toplam 10 hastada gerçekleştiği saptandı. Tartışma ve Sonuç:Derin sedasyon düzeyi gerektiren IVF uygulamaları esnasında, JEDTM kullanımı üst havayolu açıklığı sağlamada faydalıdır. Ancak bu konuda tamamen etkili olmadığı için baş boyun anatomisi JEDTMkullanımına uygun hastalarda ve yakın gözetim altında uygulama gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction : IVF is a painful and disturbing interventional procedure and requires anesthesia and analgesia. Upper airway obstruction may occur in varying degrees in patients undergoing this procedure under sedation. Objective: The aim of this study consists of collecting upper airway obstruction occurance, haemodynamic and ventilatory data and validating the effectiveness of the device, on patients undergoing IVF procedure with procedural sedation and analgesia, with or without the use of Jaw Elevaion Device (JEDTM). Material and Method: This study is a retrospective data analysis from outpatient, ASA (American Society of Anesthesiologists) I-II and over 18 years of age, patient files who underwent IVF procedure in our hospital's IVF center between the dates May 2016 and May 2018 after approval from Non-Interventional Research Ethics Committee, Dokuz Eylül University Faculty of Medicine. Patients were separated into two groups, according to JEDTM utilization. Demographics and ASA standart monitorisation data are collected. Upper airway obstruction time and durations and occurances during procedure, applied airway maneuvers and their effectiveness, JEDTM application and alternative airway management data are collected. Results: In our study, data from a total of 130 patients, who underwent oocyte collection procedure under deep sedation is evaluated.In65 of these patients there were JEDTM utilization. Mean age of patients were 32,9, 33.2 and 33.09; mean body mass index values were 25,79, 24,15 and 24,97; in the control group, JEDTM group and total,respectively. ASA risk score distribution was 44 and 39 ASA I patients; 21 and 26 ASA II patients in the control and JED groups, respectively. Upper airway obstruction occurance noted in 32 of the patients in control group and in 30 of the patients in JEDTMgroup. Alternative airway management were employed in 3 and 7 patients in control and JEDTM groups, respectively. Discussion and Conclusion: JEDTMutilization is useful for maintaining an open upper airway during IVF procedures which require a deep sedation plane. However it is necessary to make proper patient selection without head/neck abnormalities and usage under close vigilance/supervision due to the device's“slight”inadequacy / imperfection at maintaining an open upper airway.