İletişim temelli eğitim programlarının kurum çalışanlarının duygusal emek davranışları üzerindeki etkileri
The effects of communication skills programs on the behaviours of emotional labor in organizations
  1. Tez No: 524784
  2. Yazar: SULTAN BAŞARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GAYE EREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: eğitim, iletişim becerileri, duygusal emek, duygusal davranış kuralları, training, communication skills, emotional labor and emotional behaviour rules
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kişilerarası İletişim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
“İletişim Temelli Eğitim Programının Kurum Çalışanlarının Duygusal Emek Davranışları Üzerindeki Etkileri”başlıklı Yüksek Lisans tezi kapsamında iletişim temelli eğitim programı, duygusal emek ve duygusal davranış kuralları konu edilmektedir. Duygularımız hayatımızdaki pusulalarımızdır. Bu pusulayı doğru ve etkili kullanabilmek duyguların eğitimi ve iletişim becerilerini geliştirmek ile mümkündür. İletişim becerilerini geliştirmek, öğrenme isteği yaratmak, duygusal eğitim sürecinde kişinin kendisini tanıyabilmesi, karşı tarafın duygularının farkına varabilmesi ve sorumluluk alabilmesi önemlidir. Duyguları yönetebilmek ve denetleyebilmek duyguların eğitimi ile mümkündür. Modern yönetim anlayışında çalışanların duygularına önem verildiği belirtilmektedir. Hizmet sektöründe müşteri ile etkileşim içinde bulunan çalışanların empati kurabilmeleri, duygularını kontrol edebilmeleri, kurumun beklediği davranışı sergileyebilmeleri, duygusal emek kavramı ve duygusal davranış kurallarına dikkat çekmektedir. İletişim Temelli Eğitim programı ile çalışanların duygu yönetim becerisini geliştirmeleri sonucu sergilemekte oldukları duygusal emek davranışlarının çalışan-çalışan ve çalışan-müşteri kalitesini arttırmaları, duygu kontrolünü sağlayarak, kurumun beklediği davranışları sergileyerek yaptıkları işten doyum almaları hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
The Master's Degree thesis called“ The Effects of Communication Skills Training Program on the Behaviours of Emotional Labor in Organizations”focuses on communication based trainin program, emotional labor and emotional behaviour. Our feelings are our compasses in our lives. It is possible to use these corectly and effectively by improving the training and communication skills of emotions. It is important to develop communication skills, to create learning desire, to be able to recognize and take the responsibility for the others' feelings. It is possible to manage emotions and to control them through the training of emotions. It is stated that the emotions of the employees are emphasized in the understanding of the modern management system. Employees interacting with the customer in the service sector draw attention to showing empathy, controlling their emotions, exhibiting the behaviours that the organization expects in the concept of emotional labor and emotional behaviour. It is aimed that emotional labor behaviours which empower employees to develop their emotional management skills increase the quality of employees' interaction among each other and the interaction between the employees and the customers. As a result, this provides emotional control, regulations and demonstration of the behaviors that the organization expects.