İşletmelerin lojistik faaliyetlerinde dış kaynak kullanımı: Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'nde bir uygulama
Outsourcing of business logistics activities: An application in Mersin-Tarsus Organized Industrial Zone
- Tez No: 524785
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, Dış Kaynak Kullanımı, Tedarik Zinciri, Frekans Analizi, Logistics, Outsourcing, Supply Chain, Frequency Analysis
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Küresel anlamda rekabet ortamının yoğun bir şekilde yaşandığı dünya piyasasındaki gelişmeler lojistik sektörünün de önünü açmış ve gelişen teknoloji ile ileri seviyede lojistik işlemleri gerçekleştirilmiştir. Gerekli uzmanlık alanlarını kapsamasıyla bilinen lojistik sektörü önemli bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Tedarik zincirinin dallarından bir olan lojistik sektörü Türkiye'nin jeopolitik konumundan dolayı ülkemizde geçmiş yıllara oranla büyük bir gelişim göstermiştir. Bu gelişim aynı zamanda işletmelere de yansımış ve bazı işlemeler lojistik alanında dış kaynak kullanımına gitmişlerdir. Bu çalışmada işletmelerin dış kaynak kullanıma yönelik bir araştırma yapılmıştır. Araştırma yapılırken Mersin-Tarsus organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren 92 işletmeye ulaşılmıştır. İşletmelerden anket yoluyla veriler toplanmış ve SPSS paket programı yardımıyla bu verilerin frekans analizleri yapılmıştır. Bu analizler neticesinde işletmelerin dış kaynak kullanımına ilişkin demografik özellikleri, lojistik dış kaynak kullanma durumları, dış kaynak kullanımı memnuniyet durumları, ve sektörde yaşanan olumsuz durumların etki dereceleri incelenmiştir. Çalışmada ulaşılan sonuçlar şu şekildedir; araştırmaya katılan işletmelerin lojistik faaliyetlerinde dış kaynak kullanmamalarındaki neden yeterli firma içi uzmanlığa sahip olmadır. Ayrıca maliyetlerin daha da yükseleceği ve kontrol kaybı yaşanacağı endişelerinin dış kaynak kullanımının, işletmeler için uygun olmayacağı düşüncesi nedeniyle dış kaynak kullanmaya yatkın olmadıkları görülmüştür. İşletmeler; taşımacılık faaliyetinde ve nakliye takibi/gümrük işlemlerinde dış kaynak kullanmaktadırlar. Orta ölçüde dış kaynak kullanan işletmeler ise ürün geri dönüşlerinde, taşıma ve hurda atıklarının düzenlenmesinde dış kaynak kullanımını tercih etmişlerdir. Dış kaynak kullanmayan yada küçük ve orta ölçüde dış kaynak kullanan işletmelerin her yıl dış kaynak kullanımını azalttıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Developments in the world market, where the competition environment is experienced intensively in the global sense, paved the way for the logistics sector and advanced logistics operations have been carried out with developing technology. Logistics sector, which is known to cover the required areas of expertise, is an important phenomenon. Logistics sector, which is one of the branches of supply chain, has shown a great improvement in our country compared to previous years due to Turkey's geopolitical position. This development has also been reflected in the enterprises and some operations have gone to outsourcing in the field of logistics. In this study, it was conducted in a research on outsourcing of enterprises. While conducting the research, 92 companies operating in Mersin-Tarsus organized Industrial Zone have been reached. Data were collected from the enterprises through the survey and frequency analyses of these data were performed with the help of the SPSS package program. As a result of these analyses, demographic characteristics of enterprises related to outsourcing of enterprises, logistics outsourcing situations, satisfaction status of outsourcing, and the degree of impact of adverse situations in the sector were studied. As a result of the study, the results obtained are as follows: why enterprises participating in the study do not use outsourcing in logistics activities have sufficient in-company expertise. It has also been observed that the use of external resources is not suitable for businesses because of concerns that costs will rise even further and loss of control will occur. Enterprises use foreign resources in transportation activities and in transportation follow-up/customs operations. Enterprises using medium outsourcing prefer outsourcing in product returns, transportation and waste disposal. It has been observed that enterprises that do not use external resources or use small and medium external resources decrease outsourcing every year.