Sağlık sektöründe itibar yönetimine yönelik path analizi
Path analysis for reputation management in health sector
- Tez No: 524870
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP FİLİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Path analizi, İtibar ölçeği, Sağlık sektöründe itibar, Path analysis, Reputation scale, Reputation in the healthcare industry
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı İstatistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
ÖZET Path analizi değişkenler arasında varsayılan nedensellik ilişkilerinin önemini ve büyüklüğünü tahmin ederek politika çıkarımları yapmayı sağlayan bir yöntemdir. Bu gerekçe ile açıklanan (sonuç) ve açıklayıcı (sebep) değişkenler arasındaki ilişkiler dizisini belirlemeye çalışır. Kurumların itibarlarını ölçmelerinin ve ne durumda olduklarını anlamaya çalışmalarının sebebi bu bilgilere ulaştıktan sonra itibarlarının düşük oldukları alanları tespit edip bu alanlarda iyileştirmeler yapmak ve olumlu itibarın faydalarından yararlanmaktır. Olumlu bir itibara sahip kurumun elde ettiği pek çok avantaj vardır. Özel sektör için yönetilmesinin gerekliliği anlaşılan kurumsal itibar, artık kamu kurumları için de önemli bir hal almıştır. Özellikle rekabetin yoğun olduğu sağlık sektöründe önemi büyüktür. Bu çalışmanın amacı, birbirleri ile sebep sonuç ilişkisi içinde olduğu düşünülen değişkenler arasındaki ilişkileri gösteren path diyagramlarının oluşturulması, değişkenler arasındaki ilişkilerin derecesini gösteren korelasyon katsayılarının kendisini oluşturan doğrudan etkiler, dolaylı etkiler ve toplam etkilerin analiz edilmesi sonuçların yorumlanmasıdır. Bu amaçla sağlık sektöründe hizmet veren 2 devlet ve 2 özel hastane için itibar algısı boyutları path analizi ile analiz edilmiş, boyutları arasındaki ilişkiler belirlenerek yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Path analysis is a method of predicting the importance and magnitude of assumed causality relationships among variables and making policy implications. It tries to determine the relationship matrix between the explanatory (result) and explanatory (causal) variables. The reason for institutions to measure their reputation and try to understand what they are is to identify areas where their reputation is low after they have received this information, to make improvements in these areas, and to take advantage of the positive reputation. There are many advantages that a positive reputation institution has. The corporate reputation, which is understood to be necessary for the private sector, has become an important issue for state institutions as well. Especially in the health sector where competition is intense, it is big. The purpose of this study is to construct path diagrams that show the relationships between the variables that are thought to be causally related to each other, to interpret the results of direct effects, indirect effects, and total effects that make up the correlation coefficients of the relationships between variables. The reputation perception was analyzed for 2 states and 2 private hospitals serving in the health sector and the relationships between the dimensions were determined and interpreted.