Ortaokul 8. sınıf görsel sanatlar dersi müze uygulaması (İstanbul modern örneği)
Secondary school eighth grade visual arts lesson museum workshop (The case of İstanbul modern museum)
  1. Tez No: 524883
  2. Yazar: ASLI ŞANLIER
  3. Danışmanlar: DOÇ. AYŞE DİLEK KIRATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzecilik, Education and Training, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel sanatlar eğitimi, Görsel sanatlar dersi, Müze, Müze eğitimi, Visual arts education, Visual arts lesson, Museum, Museum education
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Eğitim alanında son yıllarda yaşanan gelişmelerin, çağdaş eğitim uygulamalarını beraberinde getirdiği görülmektedir. Çağdaş eğitim sistemlerinin incelenmesi ile bu uygulamaların yapılandırıcı yaklaşımı ele alan ve öğrenci merkezli olduğu anlaşılmaktadır. Öğrencileri eğitime doğrudan dahil ederek onlara yaparak yaşayarak öğrenme imkanı sunan, düşünmelerini ve sorgulamalarını temel alan ve onlara eleştirel bakış açısı kazandıran bu uygulamaların, öğrencilere aynı zamanda çevresinde var olan farklı yaşantı ve kültürlere saygılı olmayı ve geçmişini tanımasına imkan verdiği anlaşılmaktadır. Bu kapsamda araştırmanın amacı görsel sanatlar dersinde müze uygulamalarına yer vererek, öğrenciler üzerinde farkındalık ve bilinç yaratmaya çalışmaktır. Nitel araştırma yaklaşımının benimsendiği bu çalışma, sosyo ekonomik geliri ortalama düzeyde olan bir devlet ortaokulu 8. sınıf öğrencileri ile 2017-2018 eğitim öğretim yılı bahar döneminde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın katılımcılarını müze uygulama çalışmalarına katılan 19 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak bilgi formu, okul içi ders uygulama ve müze uygulama dokümanları, yarı-yapılandırılmış görüşmeler, odak grup görüşme tutanakları ve alan yazın dokümanlarından yararlanılmıştır. Araştırmanın verileri betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiş ve tümevarımcı yol izlenmiştir. Araştırmanın bulguları kapsamında ''Sanatçıyı Anlamak'', ''Eserler ve Özellikleri'', ''Sanatı Anlamlandırma'', ''Birlikte Hareket'' ve ''Okul Dışı Eğitim'' olmak üzere beş ana temaya ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is seen that the improvements in education in recent years bring along modern educational practices. With the analysis of modern education systems, it is understood that these practices apply to constructivist approach and they are student-centered. These practices incorporate students directly in the education process and give them the chance to learn by doing, leading them to think and question, and give them a criticial point of view. Furthermore, these practices make students learn to be respectful to different lifestyles and cultures, and understand their own history. Within this scope, the aim of this study is to create awareness and consciousness by including museum practices in Visual Arts lesson. This study, in which qualitative research approach was adopted, was carried out during the spring term of 2017-2018 school year with the 8th grade students of a secondary school whose socio-economic status are average. The participants of this study are 19 students who took part in museum practices. The data collection tools of this study are information forms, documents of lesson practices at school and museum practices, semi-structured interviews, focus group discussion records, and documents of literature. The data of the study has been analysed by the method of descriptive analysis, and inductive logic method has been followed. Within the scope of the findings of the study, it can be concluded that there are five main themes which are ''Understanding the Artist'', ''Art Works and Their Features'', ''Interpreting Art'', ''Acting Together'' and ''Extra-scholastic Education''.