Tükiye'de 1980 sonrası liberalleşmenin işsizlik üzerindeki etkisi
The effect of the liberaization after 1980 on unemployment in Turkey
- Tez No: 524884
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE GÖNEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İstihdam, işsizlik, Emek Piyasası, Türkiye, Liberal Politikalar, Employment, Unemployment, Employment Market, Turkey, Liberal Policies
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
24 Ocak Kararları ile Türkiye ekonomisinde önemli bir dönüşüm süreci başlamıştır. 1980 öncesi dönemde planlı kalkınmadan beklenen kararlı bir ekonomik büyümedir ancak kalkınma planları değişen konjonktürün de etkisiyle, beklenenin aksine büyük ekonomik bunalımları beraberinde getirmiştir. Bu ekonomik bunalımlara çözüm olarak ve dünyadaki gelişmelere paralel yeni politika kararları ile 1980-88 yılları arasında dışa açılma ve 1989 sonrası finansal serbestlik süreçleri başlamıştır. Bu yeni ekonomi politikalarının pek çok makroekonomik değişkene etkisi olmuştur. Bu makroekonomik değişkenlerin en önemlilerinden bir tanesi ise işsizlik olmuştur. İşsizlik olgusu bu dönüşüm sürecinden sonra daha dikkat çeken bir boyut kazanmıştır. Bu çalışmada 1980 sonrası gerçekleşen liberalleşmenin işsizlik üzerine etkisi incelenecektir. Bu amaçla ilk olarak emek piyasası ve işsizlik ile ilgili temel yaklaşımlar ele alınacaktır. Bu temel yaklaşımlar ele alınırken konu farklı okulların görüşleri çerçevesinde değerlendirilecektir. İkinci bölümde ise 1980 sonrası Türkiye ekonomisinde yaşanılan dönüşümün emek piyasasına etkisi incelenecektir. Bu bölümde ilk olarak 1980 dönüşümünün Türkiye için ne anlama geldiği kısaca anlatıldıktan sonra Türkiye'deki emek piyasasının yaşadığı değişim sendikalar, eğitim, cinsiyet ayrımcılığı ve esnek istihdam yapıları perspektiflerinden ele alınacaktır. Üçüncü bölümü oluşturan Türkiye'de işsizlik konusu incelenirken sayısal verilerden yararlanarak işsizlik konusunda Türkiye'nin Dünya ülkeleri arasındaki konumu araştırılacaktır. Çalışma genel bir değerlendirme ve Türkiye'nin işsizlik konusuna ilişkin politika önerileri ile sonuca ulaşmaya çalışacaktır.
Özet (Çeviri)
After 24th January decisions a significant transformation period started in Turkey's economy. Before 1980, a stable economic growth was expected from planned development, but contrary to expectations, development plans brought about economic crisis also with the effect of the changing conjuncture. As a solution to this economic crisis and with new political decisions parallel to the developments in the world, foreign expansion began between 1980-88 and after 1989 financial liberalization period started. These new economic policies affected many macroeconomic variables. One of the most significant of the these macroeconomic variables is unemployment. The phenomenon of the unemployment has taken more attention after that transformation process. In this work, the effect of the liberalization after 1980 on unemployment in Turkey will be analyzed. For this purpose, major approaches about employment market and unemployment will be discussed firstly. The issue will be evaluated within the framework of different schools' views while these basic approaches are handled. In the second part, the effect of the transformation in the economy of Turkey after 1980 on employment market will be analyzed. After this section briefly describes what it means to live in Turkey in the course of 1980 transition at first, change in labor market of Turkey will be approached from the perspective of unions, education gender discrimination and flexible employment structure. While viewing unemployment in Turkey, which constitutes the third part of the thesis, numeric data was used to study Turkey's position among other countries. This work aims a conclusion with a general evaluation and policy recommendations about unemployment in Turkey.