Yoksulluk ve yolsuzluk üzerine bir uygulama
An analysis on poverty and corruption
  1. Tez No: 524968
  2. Yazar: ÜMRAN ÇAKIROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN MAHİR FİSUNOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yolsuzluk, yoksulluk, ekonomik kalkınma, Panel GMM, Corruption, poverty, economic growth, Panel GMM
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Küreselleşme ve yoksulluğun yaşandığı dünya düzeni, giderek daha önemli bir kavram haline gelmiştir. Uzun bir tarihsel sürece sahip olan küreselleşme, son birkaç on yılda hız kazanmış, bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişmesiyle bu hızlanma özellikle politik ve kültürel, sosyal, ekonomik alanlarda şaşırtıcı ve radikal dönüşümlerde ciddi değişikliklere neden olmuştur. Bu yeni dünya düzeni çerçevesinde, ekonomik yapının radikal değişimi, ekonomik işlemler ve birimlerin faaliyetlerinin artmasının yanı sıra uluslararası politik, ekonomik, finansal, sosyal ve kültürel ilişkilerin yoğunluğu ve dışadönük pazarlamaya uyum ön plana çıkmıştır. Yolsuzluk, ekonomik ve toplumsal gelişme üzerinde şiddetli etkilere sahiptir ve geniş kurumsal, yargı, toplumsal ve ekonomik şartlara tabidir, karmaşık bir toplumsal olgudur ve bozuk davranışa neden olan motivasyonlar çok yönlüdür. 1980'li yıllara kadar yolsuzluk temel olarak siyasi, sosyolojik, tarihsel ve ceza hukuku araştırmalarının bir konusuydu ve kısa süre önce ekonomi alanlarında ön plana çıkmıştır. Teorik argümanlar, daha düşük yatırım seviyeleri, daha düşük yatırım kalitesi, daha yüksek dolaylı vergilendirme seviyeleri ve bozulmuş teşvikler nedeniyle kaynakların yanlış tahsisi yoluyla yolsuzluğun ekonomik büyüme üzerindeki etkileri için yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı, yolsuzluk ve yoksulluk bağlamında ekonomik kalkınma üzerindeki etkiler ile ilgili mevcut literatürün yeniden değerlendirilmesi sunmaktır. Ampirik araştırmalardan elde edilen ve geçmişle daha önceki bulgularla çelişen görüşleri sunma ve tartışmaya özellikle önem verilmektedir.
Özet (Çeviri)
The world order in which globalization and poverty are experienced has become an increasingly important concept. Globalization, along with a long historical process, has gained momentum within the last few decades, and with the development of information and communication technologies, its acceleration has led to profound and radical changes via astonishing and radical transformations, especially in the political, cultural, social and economic domains. Within the framework of this new world order, the radical change of economic structure, the increase of the economic transactions and the activities of the units, as well as the concentration of international political, economic, financial, social and cultural relations and the alignment with extrovert marketing have come to the forefront. Corruption has severe effects on economic and social development, and motivations that cause complicated social phenomena and distorted behavior, which are subject to broad institutional, judicial, social and economic conditions, are multifaceted. Until the 1980s, corruption was mainly a topic of political, sociological, historical and criminal law research and has recently come to the forefront in the field of economics. Theoretical arguments have been made for the effects of corruption on economic growth through misappropriation of resources due to lower investment levels, lower investment quality, higher levels of indirect taxation and distorted incentives. This work aims to present a reassessment of the current literature on the effects on economic development in the context of corruption and poverty. Particular emphasis is given to presenting and discussing opinions derived from empirical research and contradicting the past findings.