Ortaokul öğrencilerinin matematik problemi çözme inancı ile okuma motivasyonları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigating the relationship between the middle school student's math problem solving beliefs and reading motivations
- Tez No: 524973
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİRSEL AYBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik inancı, matematik problemi çözme inancı, okuma motivasyonu, Mathematics belief, mathematics problem solving belief, reading motivation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmada, ortaokul öğrencilerin matematik problemi çözme inançları ile okuma motivasyonları arasındaki ilişkinin incelenmesi, matematik problemi çözme inancı ve okuma motivasyonunun bazı değişkenler açısından farklılaşıp farklılaşmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmaya Mersin ili merkez ilçelerinden Akdeniz, Toroslar ve Yenişehir ilçe sınırları içinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ortaokullar arasından seçkisiz tabakalı örnekleme yöntemi ile belirlenen beş okul dâhil edilmiştir. Araştırmanın örneklemi 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılında ortaokula devam eden 837 öğrenciden oluşmaktadır. Yapılan analiz sonuçlarına göre, öğrencilerin okuma motivasyonları ile matematik problemi çözmeye yönelik inanç düzeyleri arasında zayıf düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Buna göre, öğrencilerin okuma motivasyonları arttığında matematik problemi çözme inançlarının da artacağı veya okuma motivasyonları azaldıkça matematik problemi çözme inançlarının da azalacağı söylenebilir. Yine aynı şekilde, öğrencilerin okuma süreleri ile matematik problemi çözmeye yönelik inançları arasında çok zayıf düzeyde, pozitif ve anlamlı bir korelasyon tespit edilmiştir. Buna göre, öğrencilerin okuma süreleri arttığında, matematik problemi çözme inançlarının da artacağı veya okuma süreleri azaldıkça matematik problemi çözme inançlarının da azalacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the relationship between secondary school students' belief in solving mathematical problems and reading motivations; whether the variables belief in solving mathematical problems and reading motivation differentiate in terms of some variables; and whether there is a relationship between these two variables. In this study, correlational research method was used. Among the secondary schools affiliated to the Ministry of National Education, which are located in the Akdeniz, Toroslar and Yenişehir borders of the Mersin districts, 5 schools determined by purposeful sampling method were included. The sample of the study consisted of 837 students who attended the 5th, 6th, 7th and 8th grades in the 2016-2017 academic year. According to the results of the analysis, there is a small but significant positive correlation between the students' level of reading motivations and belifs in solving mathematical problems.Accordingly, it can be said that as the motivation for reading increases, the beliefs of solving the mathematical problem will increase or the beliefs of solving the mathematical problem will decrease as the motivation for reading decreases. Likewise, very small positive and significant correlation was found between students' reading times and their belief in solving the math problemAccording to this, it can be said that as the reading time of the students increases, the beliefs in solving the mathematical problem will increase or the beliefs in solving the mathematical problem will decrease as the reading time decreases.