Tükürük bezi malignitelerinin davranışında EGFR gen mutasyonunun etkisi: Moleküler gen analizi
The effect of EGFR gene mutation in salivary gland malignancy: Molecular gene analysis
- Tez No: 525012
- Danışmanlar: DOÇ. TOLGA KANDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genetik, Kulak Burun ve Boğaz, Onkoloji, Genetics, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat), Oncology
- Anahtar Kelimeler: Adenoid Kistik Karsinom, Epidermal Büyüme Faktörü Reseptörü, Gerçek Zamanlı Polimeraz Zincir Reaksiyonu, Mukoepidermoid Karsinom, Adenoid Cyctic Carcinoma, Epidermal Growth Factor Reseptor, Mucoepidemoid Carcinoma, Real Time Polymerase Chain Reaction
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Tükürük bezi mukoepidermoid karsinom ve adenokistik karsinomu hastalarında, hastaların demografik özelliklerini , hastalık klinik seyirlerini araştırmak, hastaların patolojik dokularından EGFR gen mutasyonlarını taramak ve sonuçlar ile mukoepidermoid karsinom ve adenokistik karsinomunun klinikopatolojisini karşılaştırmak Gereç ve Yöntemler: Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi kliniğinde 2008-2018 tarihleri arasında tükürük bezi adenokistik karsinom veya mukoepidermoid karsinom ön tanısı ile opere edilen ve patolojik olarak tanıları doğrulanmış 20 hastanın geçmiş patoloji spesmenlerinden PCR DNA analizi ile EGRF gen düzeyi araştırılmıştır. Hastaların demografik özellikleri (yaş,cinsiyet), tümör özellikleri (boyut, yerleşim yeri), tümörün patolojik özellikleri (histopatolojik alt tip, perinöral invazyon varlığı, cerrahi sınır durumu), hastalığın klinik seyri (uygulanan tedavi şekli, nüks varlığı/yokluğu, survival zamanı), EGRF gen mutasyon analiz sonuçları ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Parafin dokudan elde edilen DNA örnekleri“Gerçek Zamanlı Kantitatif Polimeraz Zincir Reaksiyonu (RT-QPCR)”yöntemi ile incelenerek, EGFR geninin 18., 19., 20. ve 21. ekzonlarında bulunan, literatürde tirozin kinazlara duyarlılık ve direnç gelişiminden sorumlu mutasyonlar araştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya 20 hasta dahil edildi. Hastalara ait patoloji spesmenlerinin hiçbirinde araştırılan EGFR geninin 18., 19., 20. ve 21. ekzonlarında bulunan, literatürde tirozin kinazlara duyarlılık ve direnç gelişiminden sorumlu mutasyonları saptanmadı. Sonuç: Bu çalışmaya dahil edilen tükürük bezi malignitelerinden mukoepidermoid karsinom ve adenokistik karsinomda bilinen tedavi hedefi EGFR mutasyonları mevcut değildir. Ancak moleküler hedef terapilerin etki mekanizmaları henüz net değildir. Bu yolakların tam anlaşılabilmesi için moleküler analiz ve mutasyonel durumların saptanmasına yönelik yeni çalışmalara ihtiyaç vardır. EGFR'yi hedef alan tedavilerin tükürük bezi karsinomlarındaki etki mekanizmalarının anlaşılması yeni tedavi seçeneklerine olanak sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Mucoepidermoid carcinoma and adenoid cystic carcinoma, the most common malignancies of the major salivary glands, are clinically and pathologically different. Our aim is to perform mutation analysis of epidermal growth factor receptor (EGFR) in these two malignancies and to correlate the results with disease characteristics and prognosis. Material And Method: From 2008 to 2018, 30 patients were treated at our institution for salivary gland mucoepidermoid carcinoma and adenoid cyctic carcinoma. Twenty patients were chosen for retrospective clinical and histopathologic review. Formalin-fixed paraffinembedded sections from these 20 patients with mucoepidermoid and adenoid cystic carcinoma were analysed for the study. The sections were examined for EGFR mutations at exon 18., 19., 20., 21. with real time polymerase chain reaction. Results: No EGFR mutation in exon 18, 19, 20 and 21 was found in salivary gland mucoepidermoid and adenoid cyctic carsinoma. Conclusion: There is no EGFR mutation that is known as a targeted therapy in salivary gland mucoepidermoid and adenoid cyctic carsinoma in this study, although molecular targeted therapies stil have not been completely understanded. Researches should have been done to evaluate the pathways of oncogens and proper targeted molecules. Understanding the mechanism of action in anti-EGFR therapies will lead the further studies.