Timpanoplasti operasyonlarında yüksek akımlı ve düşük akımlı desfluran anestezisinin karşılaştırılması
- Tez No: 525021
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR BUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: düşük akımlı anestezi, desfluran, timpanoplasti, low flow anesthesia, desflurane, tympanoplasty
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Çalışmamızda, timpanoplasti operasyonlarında düşük akımlı desfluran anestezisi ile yüksek akımlı yöntemi karşılaştırarak anestezik ajan tüketimine, hemodinamiye, solunumsal parametrelere ve postoperatif dönemde derlenmeye etkilerini değerlendirmeyi amaçladık. Etik kurul izni alındıktan sonra, çalışmamıza elektif koşullarda opere edilmesi planlanan, ameliyat süresi 1-2 saat arasında sürecek olan, ASA I-II risk grubundaki gönüllü 18-65 yaş arası toplam 60 hasta alınmıştır. Çalışma timpanoplasti operasyonu planlanan kulak-burun-boğaz cerrahisi hastaları üzerinde yapılmıştır. Her operasyondan önce, anestezi devrelerinin kaçak kontrolü ve gaz monitörlerinin kalibrasyonu yapılmıştır. Rutin uyguladığımız şekilde, her olgu için tek kullanımlık anestezi devresi ve bakteri filtresi kullanılmıştır. Her hastada CO2 absorbanı değiştirilmiştir. Tüm olgulara premedikasyon uygulandıktan sonra, standart olarak Elektrokardiyografi (EKG), Kalp Atım Hızı (KAH), Noninvaziv Sistolik Arter Basıncı (SAB), Diyastolik Arter Basıncı (DAB), Ortalama Arter Basıncı (OAB), Periferik Oksijen Saturasyonu (SpO2), Bispektral İndex (BİS) ve vücut ısısı monitörizasyonu yapılmıştır. Anestezi indüksiyonu için 1 mg/kg lidokain (Aritmal® % 2), 2 mg/kg propofol (Diprivan®), 0.125 mcg/kg/dk Remifentanil (Ultiva®) infüzyonu, ve 0,6 mg/kg rokuronyum bromür (Esmeron®) iv uygulanmıştır. Olgular ADU (Datex-Ohmeda® S/5 Anesthesia) anestezi cihazında tidal volüm 8-10 ml/kg ve solunum sayısı 12 /dk olacak şekilde % 50 O2 - % 50 hava ile solutulmaya başlandı ve ETCO2 32 – 38 mm Hg olacak şekilde tidal volüm, frekans ayarlar yapıldı. Tüm olgulara gaz analizörü monitörü bağlandı. Taze gaz akımı denitrojenizasyonunu sağlamak ve anesteziyi hızla derinleştirmek amacıyla, anestezi indüksiyonu sonrası ilk 10 dk. için, 6.0 lt/dk (O2/Hava=2/4) içinde % 4-6 desfluran şeklinde ayarlandı. Hastaların tamamına remifentanil (Ultiva®) 0,125 mcg/kg/dk dozunda infüzyonu yapıldı. Hastaların tamamına anestezinin başlangıcından itibaren 10. dakikaya kadar % 33 O2 ve % 66 hava karışımı içinde % 4-6 desfluran ile taze gaz akımı 6.0 lt/dk (O2/Hava=2/4) uygulandı. 10. dakikadan sonra hastalar randomize iki eşit gruba ayrıldı. v Birinci grup hastaya (Grup-Y (n=30)), anestezi uygulamasının devamı için; % 33 O2 ve % 66 hava karışımı içinde % 4-6 desfluran ile taze gaz akımı 6.0 lt /dk (O2/Hava=2/4) olacak şekilde devam edilirken, ikinci grup hastada (Grup-D (n=30)) ise 10. dk.'dan sonra akım hızı FiO2 değeri %30'un üzerinde olacak şekilde 1 lt/dk'ya (O2/Hava=0.5/0.5) indirildi ve % 4-6 desfluran uygulandı. Çalışmada KAH, OAB, SpO2, inspiratuvar desfluran konsantrasyonu (FiDes), ekspiratuvar desfluran konsantrasyonu (ETDes), FiO2, FiCO2, ekspiratuvar O2 konsantrasyonu (ETO2), plato hava yolu basınçları (Pplato), end tidal karbondioksit (ETCO2) ölçümü T-0 (İndüksiyon öncesi), T1 (Entübasyonun 5. dakikasında), T-2 (1 lt/Dk. Akıma geçiş zamanı), T-3/1-10 (Operasyonun her 10 dakikasında bir), sırasıyla kaydedildi. Bu kayıtların son üç parametresinde sırasıyla 1 lt/Dk. akım sonu, ekstübasyon öncesi, ekstübasyon sonrası değerleri içerdi. Grup D'de anestezi sonlandırılmadan 10 dk. önce anestezik gaz ve buharların akciğerlerden hızla elimine olmasını sağlamak amacıyla yeniden yüksek taze gaz akımlı anestezi uygulamasına (O2/Hava =2/4) geçildi. Düşük akıma geçildiğinde tüm ölçüm zamanlarında normal akımlı gruba göre ETO2 değerleri anlamlı olarak düşük bulundu. İki grup arasındaki bu fark düşük akımın başlaması ile tekrar solumanın arttığının bir göstergesidir. Her iki grup arasında inspire edilen CO2, ETCO2 ve COHb düzeyleri açısından fark bulunmadı. Ameliyat bitiminde toplam tüketilen volatil ajan miktarları kaydedildi. Desfluranın toplam tüketimi düşük akımlı grupta kontrol grubuna göre %52 az bulunmuştur. Tüm olgularda anestezi devre içi ısı ve nem miktarları operasyon süresince kaydedildi. İki grup arasında yaptığımız karşılaştırmada düşük akım grubunda düşük akımın başlangıcından itibaren kontrol grubuna göre devre ısı ve nem değerlerinin yüksek olduğunu bulduk. Sonuç olarak bu çalışmada ASA I-II grubunda timpanoplasti operasyonu geçiren hastalarda düşük akım ve yüksek akımlı desfluran anestezisinin bulgularını değerlendirdik. İki yöntem arasında oksijenasyon, hemodinamik parametreler, ETCO2, kan gazı değerleri açısından klinik olarak anlamlı farklılık bulamadık Timpanoplasti vakalarında inspire ve ekspire edilen gaz monitörizasyonu sağlayan sistemlerle düşük akımlı desfluran anestezi uygulamasının güvenli olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In our study, we aimed to evaluate effects of low-flow desflurane anesthesia, consumption of anesthetic agent, hemodynamic parameters, respiratory parameters and postoperative recovery whereby it was compared with high flow desfluran anesthesia. After obtaining ethical committee approval, is planned to be operated on elective study, which will take between 1-2 hours duration of the operation, ASA I-II-risk group were 60 patients between the ages of 18-65 volunteers. Working tympanoplasty operation was carried out on patients scheduled for ear-nose-throat surgery. Before each surgery, anesthesia circuits, leakage control and calibration of gas monitors were performed. Single-use anesthesia circuit for each patient and used to filter bacteria as applied routinely. CO2 Absorbent was changed for each patient. Premedication in all cases after the application as a standard electrocardiogram (ECG), heart rate (HR), noninvasive systolic arterial pressure (SAP), diastolic arterial pressure (DAP), mean arterial pressure (MAP), Peripheral Oxygen Saturation (SpO2), Bispectral Index (BIS) monitoring was performed and body temperature. For induction of anesthesia, 1 mg / kg lidocaine (aritmal ®% 2), 2 mg / kg propofol (Diprivan ®), 0.125 mcg / kg / min remifentanil (Ultiva ®) infusion, and 0.6 mg / kg rocuronium bromide (esmeron ®) administered intravenously. Cases, ADU (Datex-Ohmeda ® S / 5 Anesthesia) anesthesia device tidal volume 8-10 ml / kg and respiratory rate 12 / min to be 50% O2 - 50% and ETCO2 was breathed air with 32 to 38 mm Hg, so that tidal volume and frequency settings were performed. In all cases, the gas analyzer is connected to the monitor. Fresh gas flow and provide denitrogenation anesthesia in order to deepen rapidly, the first 10 min after induction of anesthesia to 6.0 l / min (O2/Air = 2 / 4) in the form of 4-6% desflurane was adjusted. Remifentanil in all patients (Ultiva ®) 0.125 mcg / kg / min infusion dose was performed. In all patients, From the beginning of anesthesia to tenth minutes, in a mixture air of 66% to 33% O2 and 4-6% desflurane with fresh gas flow 6.0 l / min (O2/Air = 2 / 4) was administered. After tenth minutes, the patients were divided randomly into two vii equal groups. In The first group (Group-Y (n = 30)), for continuation of anesthesia, 33% O2 and 4-6% desflurane with 66% air in a mixture of fresh gas flow 6.0 l / min (O2/Air = 2 / 4) continue to be, while in the second group of patients (Group-D (n = 30)) after the 10th minute, flow rate of FiO2 value was reduced to 1 l / min (O2/Air = 0.5/0.5) as more than 30% and 4-6% desflurane was administered. In the study, HR, MAP, SpO2, inspiratory desflurane concentration (FiDes), expiratory desflurane concentration (ETDes), FiO2, FiCO2, expiratory O2 concentration (ETO2), plateau airway pressure (Pplato), end tidal carbon dioxide (ETCO2) measurement of the T-0 (before induction), T1 (5 min of intubation), T-2 (1 l / min. flow transition time), T-3/1-10 (every 10 minutes of operation), respectively, were recorded. The last three parameters of these records, respectively, included 1 l / min. end of the flow, before extubation, after extubation values. In the group D, before anesthesia is terminated 10 minutes. The re-application of high fresh gas flow anesthesia (O2/Air = 2 / 4) was started in order to ensure that anesthetic gases and vapors eliminated from the lungs rapidly. Having been altered to low-flow, in all the measurement times, the values of ETO2 were significantly detected lower than the normal flow group.This difference between the two groups is a indication of increasing with low flow start breathing again. There was no difference in the ETCO2, inspired CO2 and COHb levels, which were between the two groups. The total consumed of the volatile agent at the end of the operation was recorded. In the low-flow group, total consumption of desflurane were 52% less than the control group. In all cases, the amounts of heat and humidity in-circuit anesthesia were recorded through out the operation time. In the comparison between the two groups, we found that the circuit heat and humudity has high values in the low flow group (since the beginning of the low-flow group) according to the control group. In conclusion, in this study, ASA I-II patients undergoing tympanoplasty were examined the outcomes of low flow and high flow desflurane anesthesia. We didn't find significant clinical differences between the two methods in terms of oxygenation, hemodynamic parameters, ETCO2, arterial blood gas values. In cases of Tympanoplasty, We can say that administration of low flow desflurane anesthesia is safe with systems providing monitorisation of inspired and expired gas.