Kamu yönetiminde etik: Feke Kaymakamlığı örneği
Ethics in public administration: The example of Feke District governorship
  1. Tez No: 525023
  2. Yazar: BUĞRA KARADAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, Ahlak, Kaymakamlık, Rüşvet, İrtikap, Zimmet, Mobbing, Kayırmacılık, Aracılık Bürokrasi, Ethics, Moral, District Governorship, Bribery, Commission, Embezzlement, Mobbing, Clientelism, Intercession, Bureaucracy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Ahlak kavramı, insanlar birbirleriyle etkileşim haline geçtiğinden beri hayatın içinde olan bir kavramdır. Etik ise, ahlak üstüne düşünme, neyin iyi neyin kötü olduğuna karar verebilme, iyinin neden iyi, kötünün neden kötü olduğunu sorgulama süreci olarak Eski Yunan'dan beri felsefi bir disiplin olarak karşımıza çıkmaktadır. Platon'dan Aristo'ya, Farabi'den İbn Haldun'a, Spinoza'dan John Stuart Mill'e kadar birçok düşünür bu konuyla ilgilenmiş ve doğruya, iyiye, güzele ulaşmanın yolunu aramışlardır. Kimi, fayda sağlayan her davranışın ahlaki olduğunu savunmuş; kimi ise davranış fayda sağlasa da sağlamasa da, doğru ya da iyi olduğu için yapılması gerektiğini savunmuştur. Toplum halinde yaşamanın bir sonucu olan etik ve ahlak kavramları kamu yönetimi disiplininin de ilgi alanına girmektedir. Yusuf Has Hacib, Kutadgu Bilig adlı eserinin birçok yerinde, devlet adamının uyması gereken ahlaki kuralları sayarak, bundan bin yıl önce devlet idaresinde ahlak kavramının önemini ortaya koymuştur. Bu çalışmada da, öncelikle etik kavramı derinlemesine incelenmiş, ilişkili olduğu kavramlar ortaya koyulmuş, farklı düşünürlerin bu konudaki yaklaşımları ele alınmıştır. Devamında ise kamu yönetiminde uyulması gereken ahlaki davranış standartları ve ahlak dışı davranışlar incelenmiş, sonrasında ise ahlak dışı davranışlara yol açan etmenler ele alınmıştır. Son bölümde ise, Feke Kaymakamlığına bağlı olarak görev yapan kamu personellerinin ve Feke İlçesinde yaşayan vatandaşların rüşvet, kayırmacılık ve aracılık konularına ilişkin görüşleri bir anket çalışması ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
“Moral”is a term which is inside life since people interact with each other.“Ethics”is a philosophic discipline comes from Ancient Greek that is the process of thinking on moral, deciding what good or bad is, why good is good or bad is bad. A lot of philosophers –from Platon to Aristo, from Farabi to İbn Haldun, from Spinoza to John Stuart Mill- were interested in this subject, and looked for a way to reach the truth, the good and the beauty. Some defended that every behavior which utilize is moral. Some defended that a behavior must be exhibited for its goodness or truth whether it utilizes or not. Ethics and moral are results of living as a society, and taken interest by the discipline of public administration. Yusuf has Hacib put forward the importance of moral in governance by counting the rules that every statesman must obey in a lot of parts of Kutadgu Bilig. In this work, first, the term ethics is deeply analyzed, put forward related terms and handled approaches of different philosophers. Secondly, moral behavior standards that must be obeyed in public administration and immoral behaviors are analyzed; then, the reasons that cause immoral behaviors are handled. In the last chapter, it is studied with a questionnaire that what public personnel of Feke District Governorship and citizens of Feke think about bribery, clientelism, intercession.