Çağdaş felsefede yeni realizm tartışmaları- Markus Gabriel'in 'anlam alanları' ontolojisi
The controversy of new realism in contemporary philosophy-Markus Gabriel's ontology of 'fields of sense'
  1. Tez No: 525063
  2. Yazar: İBRAHİM BAHÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN FAZLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Markus Gabriel, ontoloji, realizm, anlam alanı, metafizik, çağdaş felsefe, dünya, New Realism, Markus Gabriel, Fields of Sense, Ontology, Metaphysics, World
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Bu çalışma çağdaş felsefede“Yeni Realizm”(Alm. Neuer Realismus/İng. New Realism) tartışmaları bağlamında Alman felsefeci Markus Gabriel'in anlam alanı ontolojisini (Alm. Sinnfeldontologie/İng. Fields of Sense) konu edinmektedir. Giriş bölümünde özellikle Kant gibi felsefecilerden itibaren Batı düşüncesinde yaygınlaşan ve konstrüktivizm, anti-realizm ve postmodernizm gibi felsefi çerçeveler etrafında kümelenen farklı tavırların, çağdaş felsefede“Yeni Realizm”ve“Spekülatif Realizm”(Speculative Realism) gibi başlıklar etrafında oluşan yeni fikri yönelimlere nasıl fikri ve tarihi bir zemin hazırladığı belirli cihetlerden tahlil edilecektir. Sonraki bölümlerde ise hususen Markus Gabriel'in yeni realist ontoloji ve nötr realizm olarak da isimlendirdiği anlam alanı ontoloji teklifi –kısmen Kant, Frege, Meinong, Putnam ve Quine gibi modern ve çağdaş felsefecileri de dikkate alarak– temel kavramları ve tezleri açısından tasvir edilecektir. İkinci bölümde Gabriel'in ontoloji faaliyetindeki temel çıkış noktası özetlendikten sonra nesne (Gegenstand), fert (Individuum) ve olgu (Tatsache) kavramlarına dair teorileri ele alınacaktır. Temel tezleriyle alakalı olan üçüncü bölüm ise iki alt bölümden oluşmaktadır. Birincisinde“varlık/var olmak bir anlam alanında zuhur etmektir”tanımı çerçevesinde varlık (Existenz), anlam (Sinn) ve anlam alanı (Sinnfeld) kavramları bağlamında ontolojik Deskriptivizm, ontolojik Plüralizm ve ontolojik Rölativite gibi tezleri incelenecektir. İkincisinde ise dünya-yoktur-görüşü (Alm. Keine-Welt-Anschauung/İng. No-World-View) çerçevesinde ontoloji ve metafizik ayırımı, var-olmayanlar sorunu (İng. The Problem of Non-Existence) konusundaki perspektifi (formel Meinongculuk) ve meta-metafiziksel Nihilizm olarak da isimlendirdiği“dünya yoktur”temel tezinin anlamı ve gerekçeleri sunulacaktır. Dördüncü bölümde ise anlam alanları ontolojisi kendi iç tutarlılığı ve vaatleri bakımından sorunsallar ve sorular etrafından farklı cihetlerden eleştirel bir değerlendirmeye tabi tutulacaktır.
Özet (Çeviri)
This work deals with the ontology of“Fields of Sense”of the German philosopher Markus Gabriel (Sinnfeldontologie) in the context of the controversy of“New Realism”in contemporary philosophy. In the introductory chapter, we will discuss how the philosophical frameworks such as Constructivism, Anti-realism, and Postmodernism which have become widespread in the Western thought through philosophers such as Kant provide a historical and philosophical basis for the new ideas and intellectuals clustered around the headlines such as“New Realism”and“Speculative Realism”. While the new ideas and intellectuals will be analyzed from certain points of the mentioned historical background. In the following sections, in particular, Markus Gabriel's new realist ontology and the meaning of what he calls neutral realism will be portrayed in terms of its basic concepts and thesis by taking into account of modern philosophers such as Kant, Frege, Meinong, Putnam and Quine. In the second part, Gabriel's theorem on the concepts of object (Gegenstand), individual (Individuum) and fact (Tatsache) will be discussed after summarizing the main starting point of his ontology. The third section, which is related to the basic thesis, consists of two subsections. Ontological Descriptivism, ontological Pluralism and ontological Relativity are examined in the context of the concepts of existence (Existenz), sense (Sinn) and field of sense (Sinnfeld) within the definition of“to exist is to appear in a field of sense”. In the second part of the third section, the“No-World-View”thesis will be presented and in this framework the distinction between ontology and metaphysics, Gabriel's perspective on the problem of non-existence (formal Meinongianism). In this part the“No-World-View”, which is also called meta-metaphysical Nihilism will be described with his justifications from different perspectives. In the fourth chapter, the ontology of“Fields of Sense”will be critically assessed from different points around summarized problems and questions in terms of their internal consistency and promises.