Yeşil tedarik zinciri değişkenleri ve Türkiye uygulamaları: Yönetici algıları üzerine bir araştırma.
Green supply chain variables and applications in Turkey; a research on perceptions of managers
- Tez No: 525214
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERİM PAKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Tedarik Zinciri, Yeşil Tedarik Zinciri Yönetimi, Green Supply Chain, Green Supply Chain Management
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 262
Özet
Yeşil tedarik zinciri (YTZ) ve yeşil tedarik zinciri yönetimi (YTZY); dünyada ve Türkiye'de gittikçe önem kazanan kavramlardandır. Doğal kaynakların tükenmesi, küresel doğa felaketlerinin ortaya çıkmaya başlaması, müşterilerin satınalma davranışlarındaki değişimler vb. gibi nedenler bu sürecin nedenleri arasında sayılabilir. Yeşil tedarik zinciri; işletmenin tüm faaliyetlerinde doğaya saygı duyulduğu, doğaya verilen zararları en aza indirgemek, mümkünse bu zararları ortadan tamamen kaldırmak için her faaliyetin analiz edildiği ve bu konularda ortaya konulan çözümlerin tüm faaliyetlere adapte edildiği bir kavramdır. Yeşil tedarik zinciri yönetimi ise yeşil tedarik zinciri kavramının yönetimsel açıdan ele alınmasını tanımlamaktadır. Türkiye firmaları bu uygulamaları takip etmek, öğrenmek ve uygulamak zorunda kalmaktadırlar. Firmaların kendi iç dinamiklerini göz önünde bulundurduğumuzda bu uygulamaları ilk önce öğrenip, yürütmesini sağlayacak olanlar o firmaların yöneticileridir. Bu yaklaşımların hayata geçirilmesinde yöneticilerin en büyük rehberi kendi doğal çevre algıları olacaktır. Bu nedenle; Türkiye firmaları yöneticilerinin yeşil tedarik zinciri ve yeşil tedarik zinciri yönetimi alanlarında temel olacak olan doğal çevre algılarının ne olduğunun ortaya çıkarılması büyük önem arz etmektedir. Bu tezin amacı, Türkiye'de varlık gösteren küçük ve orta ölçekli firma yöneticilerinin, yeşil tedarik zinciri yaklaşımı ve kriterleri konusundaki algılarının ne olduğunu ortaya çıkarmaktır.
Özet (Çeviri)
Green supply chain (GSC) and green supply chain management (GSCM) concepts started to gain importance globally because of the depletion of natural resources, increasing frequency of global natural disasters, changing behaviours of consumers' purchasing behaviors etc. Green supply chain is a concept, which includes all activities of the enterprises that are designed to protect nature. The activities are analyzed in order to minimize or eliminate the harm to nature completely. Green supply chain management handles green supply chain concept from a managerial point of view. Turkish companies have to follow, learn and apply practises of these concepts. When we consider the internal dynamics of the companies, managers of these companies are the ones who will learn and execute these practises in the first place. While these practises are being implemented at the companies, the most important guide of a manager will be his/her natural perception of environment. Consequently; it is very important to find out what is the natural perception of environment of these managers. The purpose of this thesis is to uncover the natural environmental perceptions of managers who works at Turkish small and medium-sized companies.