Full-range leadership in language classrooms, leadership outcomes and effects on learner autonomy: A mixed methods study
Yabancı dil sınıflarında tam kapsamlı liderlik, çıktıları ve öğrenen özerkliği üzerindeki etkileri: Karma yöntemli bir çalışma
  1. Tez No: 525253
  2. Yazar: DİDEM ERDEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TAKKAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf içi liderlik, yabancı dil sınıfları, tam kapsamlı liderlik, liderlik çıktıları, öğrenen özerkliği, Classroom leadership, EFL classrooms, full-range leadership, leadership outcomes, learner autonomy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Amaç: Bu çalışmada, yabancı dil olarak İngilizce yazma sınıflarında öğretim elemanlarının liderlik stilleri Tam Kapsamlı Liderlik (TKL) modeli çerçevesinde araştırılmış, etkili/etkisiz sınıf lideri özelliklerini saptamak ve öğretim elemanlarının liderlik stilleri ile liderlik çıktıları (ekstra çaba, öğrenci memnuniyeti ve öğretim elemanı etkililiği) ve öğrenen özerkliği arasındaki ilişkiyi belirlemek amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada karma desenli bir araştırma yöntemi benimsenmiş, veriler Sınıf İçi Liderlik Ölçeği ve Özerk Öğrenme Ölçeği olmak üzere iki ölçekten oluşan bir anket, öğrenci ve öğretim elemanlarıyla yapılan mülakatlar ve sınıfiçi gözlemler aracılığı ile toplanmıştır. Türkiye'deki bir devlet üniversitesinde İngilizce Öğretmenliği ve İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümlerinde uygulanan anketler toplamda 305 öğrenci ile gerçekleştirilmiş, mülakatlar ise aynı bölümlerden dört öğretim elemanı ve gönüllü on sekiz öğrenci ile yapılmıştır. Nicel veriler betimsel ve çıkarımsal analizler ile çözümlenirken mülakat ve gözlemler içerik analizine tabi tutulmuştur. Bulgular: Araştırma sonuçları ilk olarak, İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten öğretim elemanlarının tüm TKL stillerini değişen oranlarda sergilediğini göstermiştir. İkinci olarak, ankete katılan öğrencilerin yaş ve cinsiyetlerinin, liderlik algılarını etkilemediği, ancak bulundukları bölüm ve dersi veren öğretim elemanı değişkenlerinin anket cevaplarında anlamlı bir farklılık oluşturduğu bulunmuştur. Üçüncü olarak, dönüşümcü liderlik ve aktif etkileşimci liderlik (şartlı ödül ve istisnalarla aktif yönetim) özellikleri gösteren öğretim elemanlarının daha etkili öğretim uygulamaları ve daha iyi öğretmen-öğrenci ilişkileri sürdürdükleri görülmüştür. Son olarak, dönüşümcü ve aktif etkileşimci liderlik ile liderlik çıktıları ve öğrenen özerkliği arasındaki ilişki pozitif yönde anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Dönüşümcü ve aktif etkileşimci liderlik özellikleri, İngilizcenin yabancı dil olarak öğretildiği sınıflarda öğretmenlerin sınıf içi liderliğine katkı sağlamaktadır. Bu liderlik özelliklerini gösteren öğretim elemanları diğerlerine göre daha etkili öğretmenler olup, öğrencilerinin dersten duyduğu memnuniyet, derste gösterdikleri ekstra çaba ve özerk öğrenme becerileri daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study investigated the classroom leadership styles of EFL writing instructors within the Full Range Leadership (FRL) framework with the purpose of identifying the effective/ineffective classroom leader characteristics and determining the relationship of instructors' leadership styles with leadership outcomes (recognized in FRL model as leader effectiveness, student extra effort and student satisfaction) and learner autonomy. Method: A mixed methods design was adopted as the research methodology, through which research data were collected via a questionnaire consisting of two scales, Classroom Leadership Instrument and Autonomous Learning Scale; student and instructor interviews; and classroom observations. The questionnaire was administered to 305 students while interviews were conducted with four instructors and eighteen volunteer students from English Language Teaching and English Language and Literature departments in a Turkish state university. Quantitative data were analyzed through descriptive and inferential statistical tests while interviews and observations were content-analyzed. Findings: The results of the study firstly revealed that all FRL styles were manifest in EFL instructors at varying degrees. Secondly, students' gender did not play significant roles in their perceptions of instructors' leadership styles while their responses significantly varied according to department and instructor factors. Thirdly, instructors with transformational and active transactional leadership characteristics had distinguishably more effective teaching practices and better teacher-student relationships. Lastly, transformational and active transactional leadership significantly correlated with the leadership outcomes and learner autonomy. Conclusion: Transformational and active transactional leadership characteristics contribute to effective instructor leadership in EFL classrooms. The instructors displaying these leadership characteristics appear to be more effective teachers; and their students feel higher satisfaction with their teaching, make extra effort in their courses, and display higher learner autonomy.