Kronik santral seröz korioretinopatili (SSKR) olgularda fotodinamik tedavi (FDT) öncesi ve sonrası multifokal elektroretinografi (MFERG) ve optik kohorens tomografi (OKT) bulgularının değerlendirilmesi
- Tez No: 525385
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÖNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Santral seröz koryoretinopati (SSKR), Fotodinamik tedavi (FDT), Multifokal elektroretinografi (mfERG), Optik kohorens tomografi (OKT), Central serous chorioretinopathy (CSCR), Photodynamic therapy (PDT), Multifocal electroretinography (mfERG), Optical cohorence tomograhy (OCT)
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Kronik santral seröz koryoretinopatili (SSKR) olgularda fotodinamik tedavi (FDT) öncesi ve sonrası optik kohorens tomografi (OKT) ve multifokal elektroretinografi (mfERG) bulgularının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Hastalar ve Yöntem: Çalışmaya kliniğimizde takip edilen 31 kronik SSKR hastasının 31 gözü dahil edildi. Kontrol grubu rutin polikliniğe başvuran aynı yaş grubundan 15 sağlıklı gönüllüden oluşturuldu. Çalışma grubunda bulunan tüm olgulara FDT öncesi ve sonrasında 1. hafta, 1. Ay ve 3. ay takiplerinde rutin oftalmolojik muayene ile birlikte OKT, mf ERG testleri yapıldı. Bulgular: Tüm olgular 6 aylık takiplerini tamamladı. Takiplerde hiçbir olguda sistemik ve okuler komplikasyon gelişmedi. Kontrol grubu ile çalışma grubunun tedavi öncesi değerleri ile tedaviden 3 ay sonra elde edilen görme keskinliği, santral fovea ve koroid kalınlıkları karşılaştırıldı. Ortalam görme keskinliği değeri çalışma grubunda tedavi öncesinde kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşüktü. Tedaviden 3 ay sonra görme keskinliği düzeyleri anlamlı olarak iyileşmesine rağmen kontrol grubu değerlerine ulaşamadı. FDT öncesi ve sonrası OKT ölçümleri karşılaştırıldığında santral koroidal kalınlığı (SKK) ve santral makula kalınlığında (SMK) anlamlı azalma görüldü. mfERG değerlendirmesinde çalışma grubunun FDT öncesindeki santral 5 derecede N1 ve P1 dalgalarının amplitüdleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük bulunurken, latansları da anlamlı olarak uzun bulundu. FDT sonrasında mfERG değerlerinde anlamlı iyileşmeler gözlenirken, santral 5 derecede ölçülen değerler kontrol grubunun değerlerine ulaşamadı. mfERG de santral 5 derecede N1 ve P1 amplitüd ve latans değerleri ile SMK arasında anlamlı negatif korelasyon izlendi. Ayrıca görme keskinliği değerleri ile mfERG santral 5 derecede mfERG parametreleri arasında anlamlı pozitif korelasyon saptandı. Sonuç: SSKR hastalarının anatomik ve fonksiyonel değerlendirilmesinde mf-ERG ve OKT birbirlerini tamamlayıcı tetkikler olarak kullanabilir. FDT sonrasında mfERG ile değerlendirilen fonksiyonel düzelme, OKT ile değerlendirilen anatomik düzelmeden daha geç görülebilmektedir. mfERG'nin santral parametreleri ile SMK arasındaki korelasyon makulada elektriksel cevap iletimindeki bozukluğun makulada biriken sıvı ile orantılı olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim was to compare optical coherence tomography (OCT) and multifocal electroretinogram (mfERG) findings of chronic central serous chorioretinopathy (CSCR) cases before and after photodynamic therapy (PDT. Patients and method: We included 31 eyes of 31 patients with chronic CSCR. The control group was formed of 15 healthy individuals who admitted to our routine clinic. OCT and mfERG tests were performed along with normal opthalmological examination before PDT and at first week, first month and third month after PDT. Results: All cases completed the 6 month follow up period. There were no systemic or ocular complications during this period. Visual acuity, central foveal and choroidal thickness measurements were compared between the control and the patient group before and 3 months after treatment. The mean visual acuity of the patient group before treatment was significantly lower than the mean visual activity of the control group. The mean visual acuity of the patients 3 months after the treatment showed significant recovery however could not reach control group levels. The comparison of OCT measurements before and after PDT showed significant decrease in central choroidal thickness (CCT) and central macular thickness (CMT) after PDT. When we evaluate mfERG analysis of the patient group before PDT, N1 and P1 wave amplitudes of central 5 degrees were significantly lower than the control group and latencies were found to be significantly delayed. Significant improvements were seen in mfERG findings after FDT, however values at cental 5 degrees could not reach the control group levels. N1 and P1 wave amplitude and latency values of the mfERG, at the central 5 degrees showed negatif correlation with CMT. There was also a positive correlation between visual acuity levels and mfERG parameters at central 5 degrees showed. Conclusion: In the anatomical and functional analysis of CSCR patients, mfERG and OCT can be used as complementary techniques. Functional improvement evaluated with mfERG after FDT could be observed later than the anatomical improvement evaluated with the OCT. Negatif correlation between central parameters of the mfERG and central macular thickness may show that electrical impulse transmission defects can correlate with the amount of fluid collected between the layers of the macula.