Küresel ekonomik gelişmelerin insan kaynakları yönetimi üzerinde oluşturduğu yeni arayışlar ve yönelimlerin analizi
Global ekonomic developments,analysis of new internships and initiatives that have been created on human resources management
- Tez No: 525396
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALAATTİN FIRAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, İnsan Kaynakları Yönetimi, İKY Yeni Kavram ve Uygulamalar, Globalization, Human Resource Management, HRM New Concept and Applications
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Kavramsal olarak Küreselleşmenin tam olarak bir tanımının yapılamamasının nedenini, geniş etki alanı olarak açıklamak mümkündür. Ekonomik temelli olmasına rağmen gelişim süreci içerisinde sosyal hayatı, siyasal rejimleri, çalışma hayatında işçi-işveren ilişkilerini ve hatta hukuki yapıları da temelinden etkileyerek bir dönüşüm/değişime uğratmıştır. Bu değişim günümüz de de tüm hızıyla devam etmektedir. Bu tez çalışmasında, yukarıda ifade edildiği gibi oldukça geniş bir etki alanı olan Küreselleşme olgusu, kavramsal bir çerçeve içerisinde ifade edilmeye çalışılmış ve ekonomik alanda yaşanan küreselleşmenin insan kaynakları yönetimine olan etkileri üzerinde durulmuştur. Özellikle personel yönetimi anlayışından İnsan kaynakları yönetimine geçiş ile ortaya çıkan ve önem kazanan yeni kavramlar ile çalışanların motivasyonuna ve elde tutulmasına yönelik uygulamalar tez çalışmasının ana eksenini oluşturmaktadır. Araştırmanın kapsamını, Türkiye'de İŞKUR Hizmet Merkezine bağlı olan küçük, orta ve büyük boy şirketler çalışmanın evrenini oluşturmaktadır. İŞKUR merkezlerine bağlı olarak çalışan şirketlerden 250 şirket araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Örneklemin tespitinde, örneklem büyüklüğü tespit tablosundan yararlanılmıştır. İşgücü talebindeki değişim ile teknolojik yeniliklerin sonuçlarından etkilenme arasında negatif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Teknolojik yenilikler, işgücü talebini olumlu veya olumsuz etkileyebilir. İşgücü talebinin olumlu ya da olumsuz olması, teknolojik paradigmaya bağlı olmaktadır. İşgücü talebindeki değişim ile işletme uygulamalarındaki değişim arasında pozitif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Özellikle teknolojideki gelişimler, çalışma yaşamında da değişimlere yol açmakta, yeni çalışan profilleri ve çalışma şekilleri ortaya çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is possible to explain the reason why a conceptual definition of Globalization cannot be made as a broad domain. Although it is economically based, it has transformed within the development process by affecting social life, political regimes, worker-employer relations in the working life and even legal structures. This change is still continuing today. In this thesis, as mentioned above, the globalization phenomenon, which is a very wide area of influence, has been tried to be expressed within a conceptual framework and the effects of the globalization in the economic environment on the human resources management have been emphasized. In particular, the new concepts emerging from the transition from the understanding of personnel management to the management of human resources and the new concepts that are gaining importance constitute the main axis of the thesis work for the motivation and retention of employees. The scope of the research is the universe of working small, medium and large companies which are affiliated to İŞKUR Service Center in Turkey. 250 companies from companies working under İŞKUR centers have formed the sample of the research. In determining the sample, the sample size table was used. It has been found that there is a negative relationship between the change in labor demand and the consequences of technological innovations. Technological innovations can positively or negatively affect labor demand. The fact that the labor demand is positive or negative depends on the technological paradigm. It has been found that there is a positive relationship between the change in labor demand and the change in business practices. In particular, developments in technology lead to changes in working life, revealing new working professions and working styles