Doğum indüksiyonu için 40 ML ve 80 ML servikal balonun etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the efficacy of 40 ML and 80 MML cervical balloon for induction of labor
- Tez No: 525397
- Danışmanlar: PROF. DR. ETHEM SERDAR YALVAÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Servikal olgunlaştırıcı çift balon kateter, Servikal olgunlaşma, Doğum indüksiyonu, Cervical ripening double balloon catheter, Cervical maturation, Induction of labor
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Obstetrik denge gözetilerek farklı endikasyonlar nedeniyle gebelik sonlandırılmasının endike olduğu ve düşük servikal Bishop skoruna sahip olan hastalarda 40 ml ve 80 ml servikal olgunlaştırıcı çift balonlu kateter kullanarak hacim farkının servikal olgunlaşma üzerine etkilerini incelemeyi amaçladık. Materyal-Metot: Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'na başvuran tek fetüs gebeliği olan, verteks presentasyon, bishop skoru ≤ 5 puan olan 40 gebe çalışmaya dahil edilmiştir. 40 gebe randomize edilerek, 20 gebede çift balonlu servikal olgunlaştırıcı kateter 40 ml diğer 20 gebede 80 ml izotonik ile şişirilerek servikal olgunlaştırma ve dilatasyon işlemi uygulanmıştır. Servikal olgunlaştırıcı çift balon kateter attıktan hemen sonra oksitosin ile indüksiyon başlanmıştır. Her iki grupta da hacim farkının doğum süreleri bakımından etkileri değerlendirilmiştir. İstatistiksel analiz için IBM SPSS statistics 18.0 programında uygun analiz yöntemleri kullanılmıştır. Sonuçlar: Başlangıçta çalışmaya aldığımız ancak değişik nedenlerle sezeryan doğum endikasyonu alan hasta oranı % 28 oldu. Balon konduktan sonra doğuma kadar geçen süre 40 ml grubunda 15,98 ± 5,26 saat, 80 ml grubunda 19,18 ± 9,81 saat oldu (p=0,301). 40 ml de balon kalış süresi ortalama 7,73 ± 3,14 saat iken 80 ml grubunda 11,20 ± 6,09 saat oldu (p=0,063). Balon konduktan sonra amniyon geliş süreleri 40 ml'de 11,14 ± 3,92 saat; 80 ml'de 15,32 ± 8,01 saat oldu ve balon attıktan sonra spontan amniyon geliş süreleri 40 ml'de 3,94 ± 3,12 saat iken 80 ml'de 4.21 ± 3,26 saat oldu. Balon attıktan hemen sonra başlanan indüksiyon süreleri 40 ml de 7,87 ± 5,21 saat, 80 ml grubunda 7,65 ± 5,36 saat oldu ve aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığını gördük (p=0,916). Bishop skor artışı 40 ml grubunda 3,75 ± 1,52; 80 ml grubunda 5,10 ± 1,29 oldu ve istatistiksel olarak anlamlı olduğu görüldü (p=0,009). 80 ml grubunda servikal uzunluk arttıkça balon kalış süresi uzadığı ve istatistiksel olarak anlamlı olduğu ancak 40 ml grubunda anlamsız olduğu görüldü. Ancak buna rağmen servikal uzunluk gruplar arasında indüksiyon süresini etkilemedi. Tartışma: Servikal olgunlaştırıcı yöntemlerden biri olan çift balon kateter güvenli ve etkin bir yöntem gibi durmaktadır. Detaylı muayenelerle uygun hastalarda uygulanması halinde sonuçları olumlu olabilmektedir. Doğum süresi istatistiksel olarak anlamsız olsa da 40 ml grubunda daha kısa olarak bulundu. Bishop skorlarındaki artış her iki grupta da anlamlı olmasına rağmen 80 ml grubu lehine daha yüksek çıktı. Olgunlaştırıcı çift balon kateterin mekanik etkisine ilaveten servikse yapmış olduğu çift yönlü basınç ve yabancı cisim reaksiyonu nedeniyle oluşturduğu enflamasyon, bu cihazın şimdilik bildiğimiz etki mekanizmalarını oluşturmaktadır. 40 ml balonun istatistiksel olarak anlamsız olsa da daha kısa süre kalması, amniyonun daha kısa sürede gelmesi, balon konduktan sonra doğuma kadar geçen sürenin daha kısa olması ayrıca Bishop skorları arasındaki farkın her iki grupta da anlamlı olması, indüksiyon süreleri arasında farkın olmaması 40 ml'nin doğumda daha etkin olduğunu düşünmemize neden oldu. Bishop skorlarının 80 ml'de daha fazla artması ancak doğum hızının 40 ml'de daha olumlu olması belki de daha düşük hacimle başlanıp belli aralıklarla balon hacminin artırılmasının daha etkili olabileceği izlemini uyandırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to investigate the effect of volume difference on cervical maturation using a 40 ml and 80 ml cervical ripening double balloon catheter in patients with low cervical Bishop score, with an indication of termination of pregnancy due to obstetric balance and for different indications. Material and Method: 40 pregnant women with single fetus, vertex presentation and bishop score of ≤ 5 were included in the study. Forty pregnant women were randomized to receive a cervical maturation and dilatation procedure in 20 pregnant women by inflating the cervical ripening catheter with double balloon in 40 ml and the other 20 pregnants with 80 ml. Immediately after discarding cervical maturing balloon catheter, induction with oxytocin was started. In both groups, the effects of volume difference on the duration of delivery were evaluated. For statistical analysis, appropriate analysis methods were used in IBM SPSS statistics 18.0 program. Results: The rate of the patients who were included in the study but performed caesarean section for different reasons was 28%. After insertion of the balloon, the time passed untill the birth was 15.98 ± 5.26 hours in 40 ml group and 19.18 ± 9.81 hours in 80 ml group (P = 0.301). The mean duration of balloon survival in 40 ml was 7,73 ± 3,14 hours and it was 11,20 ± 6,09 hours in 80 ml group (p = 0,063). The period for amniotic fluid flow after the insertion of baloon were 11,14 ± 3,92 hours in 40 ml and 15,32 ± 8,01 hours in 80 ml.before the expulsion and 3.94 ± 3.12 hours in 40 ml and 4.21 ± 3.26 hours in 80 ml. after the expulsion. The induction period which started immediately after the balloon expulsion was 7,87 ± 5,21 hours in 40 ml and 7,65 ± 5,36 hours in 80 ml group and there was no statistically significant difference between them (p = 0,916). Bishop score increase was 3,75 ± 1,52 in 40 ml group; It was 5,10 ± 1,29 in 80 ml group and it was found to be statistically significant (p = 0,009). In the 80 ml group; as the cervical length increased, the duration of balloon prolonged and it was statistically significant but not in the 40 ml group. However, cervical length did not affect the duration of induction between groups. Discussion: The double balloon catheter which is one of the cervical maturation methods, seems to be a safe and effective method. The results are assuring if applied in patients with appropriate conditions. Although the duration of labor was statistically insignificant, it was found to be shorter in 40 ml group. The increase in Bishop scores was significant in both groups, but higher in favor of 80 ml group. In addition to the mechanical effect of the cervical ripening balloon catheter, the inflammation caused by the bi-directional pressure and foreign body reaction to the cervix constitutes the mechanisms of action we know for the time. Although the 40 ml balloon was statistically insignificant, the expulsion time was shorter, the amnion fluid arrival time was shorter, the time between the balloon and the birth time was shorter, and the difference between Bishop scores was significant in both groups as it made us think that it was more effective at birth. Bishop scores increases more in 80 ml group, but the rate of birth is more positive in 40 ml, perhaps starting with lower volume and increasing the balloon volume at certain intervals may be more effective monitoring.