Kuşaktan kuşağa tarımsal üretimde çocuk işçiliği: Patates tarımı Ödemiş-Kiraz ilçeleri (İzmir) örneği
From generation to generation child labour in agricultural production: The case of potato farming in the Ödemiş-Kiraz districts (İzmir)
- Tez No: 525424
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SANİYE DEDEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Tarımsal Üretim, Patates Tarımı, Çocuk işçiliği, Kadın Emeği, Ödemiş-Kiraz (İzmir), Agricultural Production, Patato Farming, Child Labour, Women's Labour, Ödemiş-Kiraz (İzmir)
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Tarımsal üretimin yapıldığı kırsal kesimlerde ürünün ekilmesinden hasat zamanına kadar geçen süreçte emek yoğun çalışmalar varlığını sürdürmektedir. Bu emek yoğun çalışma biçimleri içerisinde çocuk emeği kullanımı yaygın olarak gözlemlenmektedir. Patates tarımı yapılan bölgelerin tarımla iç içe olması dolayısıyla, küçük topraklı ya da topraksız ailelerde ücretsiz aile emeği kullanımı ve çocukların tarlayla erken yaşta tanışması hala devam eden bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı İzmir'in Ödemiş ve Kiraz ilçelerindeki çocuk işçiliği biçimlerini araştırmaktır. Bu kapsamda tarımsal üretimde çalışan 25 kişiyle derinlemesine görüşme yapılmıştır. Tarımsal üretimdeki enformel iş ilişkileri içerisinde çocuk emeğinin ortaya çıkış nedenlerinin saptanması açısından görüşmeciler işçi, işveren ve tarım aracılarından oluşmaktadır. Çalışmada ayrıca patates üretiminin aşamaları ve işçilerin patates tarımı olmadığında gelirlerini nereden sağladıkları incelenmiştir. Araştırma da karma metot yöntemi kullanılmıştır ve nitel verilerle metin desteklenmiştir. Araştırma bulguları ortaya koymaktadır ki tarımsal üretimde çalışan işçiler genellikle kadınlardan oluşmaktadır. Kadın işçiler çocukluklarından beri bu işi yapmaktadır ve çocukları da tarım işçisi olmaktan kurtulamamaktadır. Kuşaktan kuşağa süregelen tarım işçiliği ve kadınların enformel sektörlerde çalışması çocuk işçiliğinin tetiklemektedir.
Özet (Çeviri)
In the rural areas where agricultural production is carried out, labour-intensive work continues until the harvesting time from the planting of crops. The use of child labour is widespread in these labour-intensive forms of work. Since potato farming is indigenous to farming, the use of free family labour in small-landed or landless families and the confrontation of children at early ages are still present. The aim of this study is to investigate the forms of child labor in İzmir's Ödemiş and Kiraz districts. In this context, in-depth interviews were conducted with 25 people working in agricultural production. In the context of determining the reasons for the emergence of child labour in informal labour relations in agricultural production, interviewers are composed of workers, employers and agricultural intermediaries. The study also examines the stages of potato production and where farmers earn their income when they are not potato farming. In the research, the mixed-research method was used and qualitative data were supported. The research findings reveal that the workers working in agricultural production are usually women. Women workers have been doing this since their childhood and the research shows that children can not escape being an agricultural worker. The continuing agricultural labour and the work of women in informal sectors are triggered by child labour.