Sinemanın anlatımında görüntü yönetmenin katkıları
The contribution of the director of photography in cinema's narration
- Tez No: 525423
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR AKYOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: görüntü, görüntü yönetmeni, analog görüntü, dijital görüntü, ışık, renk, sinematografi, photography, director of photography, analog image, digital image, light, color, cinematography
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada sinemanın anlatımında görüntü yönetmeninin katkısı ele alınmıştır. 19'uncu yüzyılın sonuna doğru ortaya çıkan sinema sanatının endüstrileşmesi, belgesel niteliği taşıyan filmlerden kurmaca filmlere yönelme sinema sektöründe hem hiyerarşik bir yapılanmaya hem de yeni mesleklerin ortaya çıkmasına yol açmıştır. Görüntü yönetmenliği 20'inci yüzyılda ortaya çıkan bir meslektir. Bu çalışmada görüntü yönetmenin teknik ve estetik açıdan sinemaya katkısı analitik açıdan ortaya konulmaya çalışılmıştır. Tamamlanmış estetik bir ürün olarak filmde görüntü yönetmeninin katkısını ortaya koymak doğrudan mümkün değildir. Çünkü görüntü yönetmenin film üretim sürecinin her aşamasında (üretim öncesi, üretim sırası ve üretim sonrası) katıları ortaya konulmadan onun bu sürece estetik ve teknik katkıları anlaşılamaz. Bu çalışmada görüntü yönetmenlerinin katkılarını belirlemek için hem literatür değerlendirilmiş hem de derinlemesine görüşme yapılarak konunun öznelerinin bakışı çerçevesinde“görünmeyen”-katkıları- görünür kılınmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the contribution of the director of photography was discussed in cinema's narration. The industrialization of cinema art, which emerged towards the end of the 19th century, has led to a hierarchical structure in the cinema sector, as well as the emergence of new professions, from documentary films to fiction films. Cinematography is a profession that emerged in the 20th century. In this study, the contribution of cinematography to technical and aesthetic aspects of cinematography has been tried to be introduced from the analytical point of view. In a film as a complete aesthetic product, it is not possible to directly demonstrate the contribution of the director of photography. This is because the aesthetic and technical contributions of the filmmaker to this process can not be understood unless the function of the director of photography is revealed at every stage of the film production process (before production, production order and after production). In this study, both the literature and in-depth interviews were conducted in order to determine the contribution of the image directors to make the“invisible”layers visible in the frame of the subject's subjects.