Understanding how kurdish women are transferring agricultural knowledge about local seeds to the next generations from ecofeminist perspective: A case study of Doski cucumber
Kürt kadınlarının yerel tohumlar ile ilgili tarımsal bilgilerinin bir sonraki nesillere nasıl aktarıldığını ekofeminist perspektiften anlamak: Doski hıyarı üzerine bir vaka çalışması
  1. Tez No: 614398
  2. Yazar: RUBAR GÜNGÖR TEKBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜNDÜZ HOŞGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Tohum, Ekofeminizm, Geleneksel Bilgi, Kürt Kadını, Göç, Local Seed, Ecofeminism, Traditional Knowledge, Kurdish Women, Migration
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Yerel tohumların korunmasında ve kuşaktan kuşağa aktarılmasında kırsal bölgede yaşayan kadınların önemli bir rolü olduğu bilinmektedir. Bu tez, kadınlar tarafından tohumların nasıl saklandığını ve kuşaklar arası aktarımın nasıl yapıldığını anlamak için, endemik bir tür olduğu düşünülen“Doski hıyarı‟ tohumuna Ekofeminist perspektiften odaklanmıştır. Öte yandan, dünyanın birçok kırsal bölgesinde kaybolmaya başlayan diğer yerel tohumlar gibi, bu tohumun da kaybolmaya başladığı bilinmektedir. Bu anlamda bu tez, Doski kadınları ile yerel tohum arasındaki ilişkiyi analiz edebilmek için Ekofeminist teoriyi odak noktasına oturtarak, şu soruları sormaktadır: ”Doski hıyarı tohumu neden daha çok kadınlar tarafından saklanıyor ve kuşaklar aktarımı neden daha çok kadınlar tarafından yapılıyor?“, ”Doski hıyarı tohumunun kuşaklar aktarımı kadınlar tarafından nasıl yapılıyor?“ ve ”Doski hıyarı tohumunun kaybolmaya başlamasının arkasındaki faktör veya faktörler nelerdir?". Bu araştırma, Doski hıyarının kaynağı olarak bilinen ve Hakkâri‟nin Yüksekova ilçesinde yer alan Doski bölgesinde yaşayan kadınlarla yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak yapılmıştır. Araştırma sonucu gösteriyor ki, Doski kadınları yerel tohumların hem koruyucuları hem de kuşaklar arası aktarımcılarıdırlar. Fakat kadınların bu rolleri üstlenmelerinin sebebi, ataerkil sistemin cinsiyetçi rol dağılımı dolayısıyla kadınların özel alanlara itilmiş olmasıdır. Doski tohumunun kaybolmaya başlamasının en büyük sebeplerinden biri 1990'lı yıllarda, tohumun ana kaynağı olarak bilinen Doski Vadisindeki köylerin boşaltılmasıdır. Dolayısıyla Doski kadınları, Doski hıyarı tohumunu korumaya her ne kadar gayret etseler bile, Doski hıyarı tohumunun kaybolmasına sebep olan politik, sosyal ve ekonomik bileşenlerden oluşan bir yapı mevcuttur.
Özet (Çeviri)
Rural women play an important role in preserving local seeds and transmitting them to the next generation. In order to understand how the seeds are transmitted by women, this thesis focuses on the seed of a cucumber, which is an endemic species and grows in the Doski region of Hakkâri's Yüksekova district, locally called 'Doski cucumber'. It is known that this seed has begun to disappear as the many of the local seeds in the world. In order to analyze the relationship between women and the seed, this thesis puts Ecofeminist theory at the center and asks the following questions;“Why women have main role of keeping it?‟, ”How women are transmitting their knowledge on Doski Cucumber to next generation?“ and ”Why the use of Doski cucumber seed has decreased?". This research was conducted by using semi-structured interview technique with women who living in Doski region in Yüksekova district of Hakkâri. The results of this research show us that Doski women are protectors and transmitters of the seeds. However, the reason why women are assigned to these roles is patriarchal system that attributed to women to this role, which is seen as belonging to the private field. One of the biggest reasons that seeds began to disappear was the evacuation of the villages in Doski Valley, the main source of seeds, in the 1990s. Therefore, even though Doski women try to protect the Doski cucumber, the seeds of Doski cucumber started to disappear due to the political and social reasons.