İbn Hişâm'ın El-İ'râb 'an Kavâ'idi'l-İ'râb adlı eserinde istişhâd ettiği ayetler
Qur'anic verses given as linguistic evidence on Ibn Hisham's book 'El-İ'râb 'an Kavâ'idi'l-İ'râb'
  1. Tez No: 525428
  2. Yazar: SADIK SEYMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Religion, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İstişhâd, Şâhid, İbn Hişâm, Kavâidi'l-İ'râb, Kur'ân-ı Kerîm, Linguistic evidence, Ibn Hisham, Kavâ'idi'l-i'râb, the Holy Qur'an
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Arap Dili grameri çalışmaları Kur'ân-ı Kerîm'in nüzulü sonrasındaki süreçte ‎başlamıştır. Kur'ân-ı Kerîm hem bu çalışmaların başlatıcısı olmuş hem de kusursuzluğu ‎itibariyle Arap Dili gramerinin kurallarının belirlenmesinde kaynak olmuştur.‎ Bu çalışma, Arap Dili gramerinde Kur'ân-ı Kerîm'le istişhâd yöntemini ve bu ‎yöntemin ünlü dil bilgini İbn Hişâm tarafından nasıl tatbike geçirildiğini ele almaktadır. ‎Örneklik teşkil etmesi itibariyle İbn Hişâm'ın“el-İ'râb 'an kavâ'idi'l-i'râb”adlı eseri ‎seçilmiştir.‎ Araştırmamız giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde İbn ‎Hişâm'a kadar Arap Dili grameri çalışmalarının gelişimi ele alınmıştır. İlk bölümde İbn ‎Hişâm'ın hayatı hakkında bilgi verilmiş ve“el-İ'râb 'an kavâ'idi'l-İ'râb”eseri ‎tanıtılmıştır. İkinci bölümde ise Arap Dili gramerinde istişhâd yöntemi ele alınmış ve İbn ‎Hişâm'ın istişhâd ettiği ayetlerin gramatik analizi yapılmıştır.‎
Özet (Çeviri)
Studies on Arabic grammar has begun after the period of revelation of the Holy ‎Qur'an. The Qur'an is not only initiator of these studies, but also one of the main sources ‎of the Arabic grammar with its perfectness.‎ This study deals with the method of giving evidence from the Qur'an to Arabic ‎grammar. And it addresses well-known Arabic scholar Ibn Hisham's practice of this ‎method. His book called“el-i'râb 'an kavâ'idi'l-i'râb”is chosen as an example.‎ The study consists of an introductory chapter and two main chapters. In the ‎introductory chapter, the researcher deals with development of Arabic grammar studies ‎until the age of Ibn Hisham. At the first chapter, the researcher introduces İbn Hisham and ‎his book. And the second chapter, he addresses the method of giving evidence from the ‎Qur'an to Arabic grammar and makes grammatical analysis on the Qur'anic verses given ‎as linguistic evidence in the book“el-i'râb 'an kavâ'idi'l-i'râb”.‎