The theory and the practice of neoliberal transformation in Kyrgyzstan: The case of gold extraction in the Bozumchak mining field
Kırgızistan'da neoliberal dönüşümün kuramı ve pratiği: Bozumchak altın maden ocağı örneği
  1. Tez No: 525448
  2. Yazar: ZAMIRBEK MANASOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR BEDİRHANOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Neoliberalizm, Neoliberalism, Political Economy, Kyrgyzstan, Gold Extraction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 269
Özet
1991'deki bağımsızlığı sonrası Kırgızistan'da, serbest piyasa ekonomisi düzenine geçmek amacıyla radikal kararlar alınarak neoliberal reformlar yapılmaya başlanmıştır. Neoliberal reformlar piyasa ekonomisine geçiş sürecinde olan ekonomilere etkinlik, rekabet ve büyüme vaat etmiştir. Ancak 2000'li yıllardan itibaren Kırgızistan'da sosyoekonomik düzene karşı gelişen memnuniyetsizliklerin artması, bu vaatlerin somut toplumsal değişimler bağlamında yeniden gözden geçirilmesini gerektirmiştir. Bu tez bu tür bir sorgulamayı genel olarak Kırgızistan'daki altın madenciliği, özel olarak da Bozumchak altın madenine odaklanarak yapmayı ve neoliberal düzenin kurulması sürecinde yabancı yatırımcılar, yerel ve merkezî hükûmet yetkilileri ve yerel halk arasındaki ilişkilerin nasıl değiştiştiğini anlamayı hedeflemektedir. Tezde, Kırgızistan'ın“serbest”altın madenciliği piyasasının neoliberallerin vaat ettiği düzeni oluşturmakta başarısız olduğu öne sürülmüştür. Bozumchak altın madeni etrafında oluşan sosyoekonomik düzen, neoliberaller tarafından öngörülen rekabetçi ortam yerine tekelci bir yapı, resmî ilişkiler yerine gayriresmî ilişkiler, profesyonel yaklaşım yerine vesayetçi bir yaklaşım ortaya çıkarmıştır. Daha da vii ilginci, yerel halk üzerinde devletin zayıflayan otoritesinin özel bir şirket olan Kazakhmys'in siyasi güçlenişi ile telafi edilmiş olmasıdır.
Özet (Çeviri)
In order to create a market-based economic order in Kyrgyzstan, radical neoliberal reforms were launched immediately after the country gained independence in 1991. Neoliberalism promised efficiency, competition, and growth to the transition countries, but the social reactions that emerged against the new social order in Kyrgyzstan since the 2000s have implied that these promises have to be rethought within the context of concrete social transformations. This thesis intends to make such an investigation by focusing on the country's gold extraction market in general and the Bozumchak gold mining field in particular in an attempt to understand how the relations between foreign investors, local and central state authorities, and the local community have been shaped during the formation of the neoliberal order. This thesis argues that the 'free' gold extraction market in Kyrgyzstan has failed to ensure the tasks attributed to it by neoliberals. For, contrary to the expectations, monopoly rather than competition, informality rather than formality, and paternalism rather than professionalism have started to identify the social relations of gold extraction in the villages providing employment to the Bozumchak field. It is interesting to note that the weakening of state authority was compensated v by the strengthening of the political rule of the private company, the Kazakhmys, over the local community.