The effects of transformational and transactional leadership styles on work engagement in nonprofit organizations
Dönüştürücü ve etkileşimci liderlik tarzlarıının kar amacıgütmeyen kuruluşlardaki çalışanların bağlılığı üzerindekietkisi
  1. Tez No: 525496
  2. Yazar: YASER AL SAYED OMAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKKI AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü Liderlik, Transaksiyonel Liderlik, Liderlik Tarzı, Çalışan Bağlılığı, Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlar, Transformational Leadership, Transactional Leadership, Work Engagement, Leadership Style, Nonprofit Organizations
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Liderlik, kurum için bir vizyon oluşturmadaki ve takipçileri istenen hedeflere ulaşmaları konusunda motive etmedeki rolü dolayısıyla, bir organizasyonun başarısında etkisi olan en önemli unsurlardan biridir. Bu çalışma, Dönüştürücü ve Etkileşimci Liderlik Teorisi ve bu teorinin Türkiye'deki kâr amacı gütmeyen kuruluşlardaki çalışanların bağlılığı üzerindeki etkilerini ele almaktadır. Çalışanların bağlılığının, iş kalitesini arttırmadaki ve ekip içi sorunları gidermedeki rolü büyüktür. Liderlik tarzı ve çalışanların bağlılığı arasında belirgin bir ilişki olduğuna işaret eden kaydadeğer miktarda delil mevcuttur. Bu konuda yapılmış pek çok araştırma olmakla beraber, bunların yalnızca az bir kısmı bu araştırmanın odağını oluşturan sivil toplum kuruluşlarını ele almıştır. Bu çalışmada nicel yöntem ve Çok Faktörlü Liderlik Anketi (MLQ) ile Utrecht İşe Bağlılık Ölçeği (UWES) olmak üzere iki adet ölçek kullanılmıştır. Veriler, Türkiye'nin Gaziantep ve Hatay illerinde bulunan kâr amacı gütmeyen kuruluşlardaki işçi ve çalışanların internet üzerinden doldurdukları anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen bulgulara göre dönüştürücü liderliğin, başta ilham verici motivasyon ve ideal etki (atfedilmiş) boyutunda olmak üzere, çalışan bağlılığı üzerinde önemli bir olumlu etkisi vardır. Etkileşimci liderlik de koşullu ödül boyutunda çalışan bağlılığı üzerinde önemli bir olumlu etkiye sahipken, aktif dışlamalı yönetim ya da pasif dışlamalı yönetim üzerinde olumlu ya da olumsuz herhangi bir etkiye sahip değildir.
Özet (Çeviri)
Leadership is one of the most significant elements of organizational success, due to its role in creating an organization's vision and motivating followers to reach the required goals. This study deals with the transformational and transactional leadership theory, and its effects on work engagement in nonprofit organizations in Turkey. Work engagement participates strongly in enhancing the quality of work being carried out and mitigates problems among a team. A lot of research has been conducted and presents considerable evidence to show a clear link between leadership styles and work engagement. However, very few studies have specifically targeted nonprofit organizations, which is the aim of this study. This study used a quantitative method and employed two scales; the scale of Multifactor Leadership Questionnaire (MLQ) to measure leadership, and the scale of Utrecht Work Engagement Scale (UWES) to measure work engagement. The data was collected through a questionnaire distributed to workers and employees in nonprofit organizations located in Gaziantep and Hatay in Turkey. According to the findings of this study, transformational leadership has a significantly a substantial and positive impact on work engagement, especially in the dimension of Inspirational Motivation, Idealized Influence, and Intellectual Stimulation, while the dimension of Individualized Consideration has no correlation with work engagement. Additionally, this study shows that transactional leadership has a positive impact on work engagement through the dimension of Contingent Reward. Nonetheless, it has no impact, either positively or negatively, through the dimensions of Management by Exception (Active or Passive).