Mekkî sûrelerdeki edebi üslûp özellikleri Meryem sûresi örneği
Lateral properties of Mekki Meriam surrender example
  1. Tez No: 525546
  2. Yazar: AHMET BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an üslûbu, Mekkî sûreler, edebî üslûp, Meryem sûresi, belagat, The Qur'anic Style, Meccan Chapters, Literary Style, Chapter of Mary, Eloquence
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Kur'an dilinin Arapça olduğu, ancak kullandığı üslûbun Arap dilinde kullanılan şiir ve nesir gibi bilinen üslûplardan farklı olduğu konusu Arap dili ile ilgilenenler tarafından genel kabul gören bir konudur. Muhataplarının değişmesine bağlı olarak Kur'an'ın kendine has bu üslûbu da iki şekilde karşımıza çıkar: Mekkî ve Medenî. İlahî çağrıya ilk muhatap olan insanların hem kulaklarına hem de gönüllerine hitap etmesi bakımından Mekke'de inen Kurân, Medine'de inen Kur'an'dan üslûp bakımından daha güçlü, daha dikkat çekicidir. Biz bu araştırmamızın giriş kısmında üslûp ve Kur'ân'ın üslûbu, birinci bölümünde Mekkî sûrelerde Medenî sûrelerden farklı olarak öne çıkan edebî üslûp özelliklerini incelemeye çalıştık. Bu özelliklerin hemen hemen hepsini barındıran Meryem sûresi, konumuza güzel bir örnek olduğu için tezimizin ikinci bölümünü Meryem sûresi örneğine ayırdık.
Özet (Çeviri)
The fact that Qur'anic language is Arabic, but the style it uses is different from known styles such as those of poetry and prose which are used in Arabic tongue is generally accepted by those interested in the Arabic language. Depending on the change of the addressing peoples, this unique style of the Qur'an also comes in two forms such as of Mecca and of Medina. The Quran descended in Mecca is stronger and more striking than the Qur'an descending in Medina in terms of appealing to both the ears and the hearts of those who are first to the divine call. We tried to examine the features of the style and the Qur'an in the introduction of this research, and the features of the literary style in the first chapter, which differed from the civilized surahs in the Makkî surahs. We have distinguished the second part of my thesis to the example of the Chapter of Mary, because this Chapter on Mary contains almost all of these features as a good example for our subject- matter.