A research on operational funds and organizational performance correlation in nonprofitable organizations
Kar amacı gütmeyen örgütlerde operasyon fonları ve örgütsel performans ilişkisi üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 525617
  2. Yazar: JAMIL NSUBUGA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSA ŞANAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kar amacı gütmeyen örgütler, organizasyon yönetimi, fon, finansman, operasyon fonları, Non-government organization, nonprofit organization, organization management, funds, funding, operational funds
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluşlar, bağışçılardan aldıkları maddi destekler ile kendi bütçele hedefleri arasındaki bir dengeye dayalı olarak performanslarını artırmak için kayda değer ölçüde çaba gösterirler. Çoğu durumda büyük fonların ana projelere ayrılması buna karşın idari masraflar, çalışan maaşları, ulaşım, ofis mobilyaları, kira giderleri gibi masraflara yönelik yetersiz operasyonel fon ayrılması veya hiç operasyonel fon ayrılmaması sebebiyle bu hedeflere ulaşılamaz. Bu çalışmada, kâr amacı gütmeyen organizasyonların operasyon fonların yetersizliğinin, organizasyon performansı üzerindeki derin etkisi açığa çıkarılmaktadır. Bu bağlamda kâr amacı gütmeyen organizasyonlardaki operasyon fonları ve organizasyon performansı arasındaki ilişki incelenmeye çalışılmaktadır. Açıklayıcı bir anket tasarımı kullanılarak Adana'daki kâr amacı gütmeyen kuruluşlar arasından rastgele seçimle veri toplanmıştır. Anket, kâr amacı gütmeyen 2300 aday kuruluş arasından seçilen aktif 25 kuruluşa uygulanmıştır. çalışmalara katılmak için 2300'den rastgele seçilen 25 aktif olarak kâr amacı gütmeyen kuruluşa uygulamaktadır. amaçlı örnekleme yöntemiyle her organizasyondan 2 katılımcı olmak üzere toplam 50 katılımcı seçilmiştir. Toplanan veriler SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, kar amacı gütmeyen kuruluşlarda operasyonel fonlar ve örgütsel performans arasında bir korelasyon olduğunu göstermektedir. Çalışma, bulguların yorumlanması ile sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nonprofit organizations dedicate much energy to increase organizational performances so that it balances with the support they receive from donors in form of funds in order to achieve their own budgets. On much occasions, these achievements have been frustrated by huge funds allocated to mainstream projects yet inadequate or almost no funds dedicated as operational funds to carter for administrative costs, employee salaries, transport, office furniture, rent among others. Therefore, this study explores the deep impact of inadequacy of operational funds on organization performance in nonprofit organizations. It examines the relationship between operational funds and organizational performance in Nonprofitable organizations. A descriptive survey design was used to gather data from the randomly selected nonprofit organizations in Adana. Questionnaires were administered to 25 active nonprofit organizations which were randomly selected from the 2300 to participate in the study. Purposive sampling was used to select 50 respondents where for every organization there were 2 respondents to participate in the study. Data collected was analyized using SPSS and results indicate there is a correlation between operational funds and organizational perfromance in Nonprofit organizations. Finally, the study is concluded by interpreting the results.