Ağır preeklampsi ve hellp sendromu tanılı hastalarda maternal ve perinatal mortalite ve morbiditeye etki eden faktörlerin irdelenmesi
Examination of factors affecting maternal and fetal mortality and morbidity in patiens with severe preeclampsia and hellp syndrome
- Tez No: 525622
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALEV ATIŞ AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Ağır preeklampsi, HELLP sendromu, maternal, perinatal, Severe preeclampsia, HELLP syndrome, maternal, perinatal
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı ağır preeklampsi ve HELLP sendromu tanısı almış hastaların klinik ve laboratuvar verilerini, uygulanan tedavileri maternal, perinatal sonuçlarını incelemek, HELLP sendromu ile diğer karaciğer yetmezliği ile giden hastalıkları ayırt etmek, preeklampsi hastalarında anne için mortaliteyi belirleyen faktörleri tespit etmektir. Gereç ve Yöntem: ACOG 2013 kriterleri esas alınarak ağır preeklampsi tanısı alan 51 ve HELLP sendromu tanısı alan 48 olmak üzere toplam 99 gebe retrospektif ,olarak incelendi. Hastaların demografik, klinik, laboratuvar özellikleri (trombosit değerleri, karaciğer enzim düzeyleri, koagulasyon faktörleri) kan basıncı takipleri, hastalara uygulanan tedaviler (doğum şekli, antihipertansif tedavi, betametazon uygulaması, MgSO4 infüzyon süreleri, kan ve kan ürünleri transfüzyon ihtiyaçları), maternal ve neonatal yoğun bakım ünitesinde kalış süreleri ve gelişen komplikasyonlar bakımından karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların ortalama yaş, gebelik haftası, doğum şekli bakımından aralarında fark saptanmadı. HELLP grubunda ağır preeklampsiye göre hemoglobin, hematokrit, trombosit ve fibrinojen değerlerini anlamlı oranda daha düşük, AST, ALT, LDH ve bilirubin değerlerini daha yüksek saptandı. HELLP tanılı hastaların daha yüksek oranda yoğun bakım ünitesinde takip edildiği görüldü. Maternal morbidite ve mortalite oranlarını HELLP grubunda anlamlı olarak daha fazla saptandı ancak perinatal mortalite ve morbidite açısından iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı. İlk yatışında HELLP tanısı alan 48 hastadan 8 'inin daha ağır bulgularla birlikte olması, ikter ve karaciğer yetmezliğine bulguları olması, muti-organ yetmezliği gelişmesi üzerine bu hastalara multidisipliner konsültasyonlarla akut yağlı karaciğer tanısı konuldu. Bu hastalardaki laboratuvar bulguları, yoğun bakımda yatış süreleri, transfüzyon ihtiyaçları anlamlı oranda HELLP grubuna göre daha ağır seyrettiği görüldü. Maternal mortalite üzerine etkili faktörler olarak total bilirubin seviyesi ve fibrinojen düşüklüğü olarak bulundu Sonuç: Ağır preeklampsi ve HELLP tanılı hastalar arasında yapılan karşılaştırmada laboratuvar bulguları ve kliniğin HELLP grubunda daha ağır seyrettiği ve bu grupta maternal mortalite ve morbidite oranlarının daha yüksek olduğu sonucuna ulaştıldı. Perinatal sonuçlar arasında her iki grupta anlamlı fark olmadığı sonucuna ulaşıldı. Maternal mortaliteyi belirleyen en önemli faktörlerin total bilirubin seviyesi ve fibrinojen düşüklüğü olduğu sonucuna ulaşıldı. Gebelikte karaciğer enzim yüksekliği ile giden akut yağlı karaciğer, TTP, HÜS gibi diğer hastalıkların da ayırıcı tanıda düşünülmesi gerektiği sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to investigate clinical and laboratory follow-up of patients diagnosed with severe preeclampsia and HELLP syndrome, examine their treatments as well as maternal and perinatal results, distinguish HELLP syndrome from other diseases associated with liver failure, and identify factors defining maternal mortality for patients with preeclampsia. Materials and methods: A total of 99 pregnant women were retrospectively examined. 51 of those were diagnosed with severe preeclampsia, while the other 48 were with HELLP syndrome based on ACOG 2013 criteria. They were compared with regards to their demographic backgrounds, clinical and laboratory results (i.e. platelet counts, liver enzyme levels, coagulation factors etc.), blood pressure follow-ups, provided treatments (i.e. type of delivery, antihypertensive therapy, betamethasone application, duration of MgSO4 infusion, needs for blood and blood products transfusion), durations of stay in maternal and neonatal intensive care units and developed complications. Results: No difference was identified between patients regarding average age, pregnancy weeks and types of delivery. It was established that the group of patients with HELLP syndrome had significantly lover counts in haemoglobin, haematocrit, platelet and fibrinogen and higher counts in AST, ALT, LDH and bilirubin compared to that of with severe preeclampsia. It was observed that follow-up duration in intensive care units was longer in patients diagnosed with HELLP syndrome. Maternal morbidity and mortality rates were established to be higher in the group of patients with HELLP syndrome; however no significant difference was observed between two groups with regards to perinatal morbidity and mortality. 8 out of 48 patients diagnosed with HELLP upon first admission demonstrated more severe results, had icterus and liver failure symptoms and developed multiple organ failure, and they were then diagnosed with acute hepatosteatosis following multidisciplinary consultations. Laboratory results, stays in intensive care units and transfusion needs of these patients were observed to be significantly more severe compared to the group of patients with HELLP. It was identified that factors affecting maternal mortality were total bilirubin and low fibrinogen levels. Conclusion: Comparison between patients diagnosed with severe preeclampsia and HELLP suggests that laboratory and clinical symptoms are more severe, and morbidity and mortality rates are higher in the group of patients with HELLP. Two groups have no significant difference with regards to perinatal results. The most important factors affecting maternal mortality are increased total bilirubin and low fibrinogen levels. Other diseases associated with elevated liver enzymes in pregnancy such as TTP, HUS or hepatosteatosis should be also considered in differential diagnosis.